:

Vad består jordgubbar av?

Innehållsförteckning:

 1. Vad består jordgubbar av?
 2. Vilka vitaminer i jordgubbar?
 3. Är det K-vitamin i hallon?
 4. Kan man äta jordgubbar när man tar Waran?
 5. Vad kommer jordgubbar ifrån?
 6. Vad kan man äta jordgubbar med?
 7. Varför är jordgubbar bra för tjejer i puberteten?
 8. Är jordgubbar bra för blodet?
 9. I vilka födoämnen finns K-vitamin?

Vad består jordgubbar av?

Jordgubbar är bland annat fyllda av C-vitamin, fibrer och folsyra. Dessutom är de nyttiga eftersom de är kalorifattiga och ett bra alternativ för den som vill dra ner på energiintaget.

Vilka vitaminer i jordgubbar?

 • Antioxidanter.
 • A-vitamin.
 • Biotin.
 • C-vitamin.
 • D-vitamin.
 • E-vitamin.
 • Folat.
 • K-vitamin.

Är det K-vitamin i hallon?

Även om fetthalten är låg i bär var både svarta vinbär, aronia, röda vinbär, havtorn och hallon källa till det fettlösliga vitaminet K. Flera av bären hade även höga halter av karotenoider, men halterna varierade stort mellan bären.

Kan man äta jordgubbar när man tar Waran?

Waran är ett blodförtunnande medel som har använts sedan 1950-talet. Waran påverkas av vitamin K och därför kan exempelvis jordgubbar och gröna grönsaker som innehåller mycket K-vitamin motverka Waranets blodförtunnande effekt.

Vad kommer jordgubbar ifrån?

Jordgubben är en hybrid från mitten av 1700-talet. Äran av att ha ”skapat” jordgubbarna går till franska växtförädlare, främst i Bretagne, som korsade scharlakanssmultron med jättesmultron. I båda fallen rörde det sig om importer från Nya Världen.

Vad kan man äta jordgubbar med?

Du kan servera jordgubbarna med lättvispad grädde eller ovispad grädde.

Varför är jordgubbar bra för tjejer i puberteten?

C-vitamin och mangan C-vitamin, eller Askorbinsyra, är en organisk syra och antioxidant. Vitaminet hjälper vår kropp att ta upp järn och skyddar även fettämnen i kroppen från att oxidera.

Är jordgubbar bra för blodet?

Doktor Lennart Skoog svarar: Waran är en blodförtunnande medicin som minskar risken att drabbas av blodpropp. ... Jordgubbar innehåller mycket K-vitamin som motverkar den blodförtunnande effekten som man önskar av medicinen. Blodet blir alltså tjockare och stelnar lättare och därmed ökar risken för blodpropp.

I vilka födoämnen finns K-vitamin?

Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.