:

Får älggräs?

Innehållsförteckning:

 1. Får älggräs?
 2. När ska man plocka älggräs?
 3. Hur få bort älggräs?
 4. När växer älgört?
 5. Hur använder man älgört?
 6. Vad smakar älgört?
 7. Hur sprider sig älggräs?

Får älggräs?

Älgörten var viktig för medeltidens botaniker då den ansågs vara värk- och inflammationsdämpande. Älgörten innehåller naturlig salicylsyra samma ämne som i magnecyl. Av älgört kan man göra god dryck. Älgört har inget med älgar att göra.

När ska man plocka älggräs?

Lars Gunnar Reinhammar berättar att man kan plocka älggräs från maj till september, men att den ultimata skördetiden är på sommaren, då blommar växten och mår som bäst.

Hur få bort älggräs?

Älggräs betas gärna av får och getter. Nöt och häst äter inte älggräs men de- ras tramp kan störa tillväxten. Slå av älggräset vid blomning, upprepa vid behov.

När växer älgört?

Älggräs är en storväxt ört som kan bli upp till en och en halv meter hög och som ofta växer i stora bestånd på fuktiga marker. ... Älggräs blommar från juni till augusti med gräddvita, starkt doftande blommor som sitter i yviga samlingar. Blommorna har fem kronblad.

Hur använder man älgört?

Älgört/Älggräs

 1. Beredning:
 2. Te: 2 dl kokande vatten över 2 tsk torkade blommor och blad.
 3. Tinktur: 1 tsk (5ml) 2 ggr/dag i lite vatten vid kroniska besvär.
 4. Kur: Om man tar den som kur för kroniska besvär, så gör man det max 2 veckor.

Vad smakar älgört?

Jag är helgalen i älgört och tycker denna vackra, fluffiga växt har en speciell och god smak. Dels påminner den lite om fläder, men också med en viss läderton. Det är lite som att gnaga på ett läderbälte. Älgörten smakar som den doftar och passar utmärkt att göra både saft, olja och sirap på.

Hur sprider sig älggräs?

Beskrivning: Älggräs är en tålig och högvuxen perenn med fint bladverk och vacker, väldoftande blomning, som trivs på blöt och fuktig mark, där den med tiden bildar stora bestånd. ... Älgört sprider sig med rhizomer.