:

Hur gjorde man is förr?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gjorde man is förr?
  2. Hur förpackar man mat förr i tiden?
  3. Vilken påverkan på samhället har kylskåpet?
  4. Vad ska man ha i kylen?
  5. När började man torka mat?
  6. När började man salta kött?
  7. Vad åt man i Sverige förr i tiden?
  8. Hur lagade man mat på 1800 talet?
  9. Hur har frysen påverkat samhället?

Hur gjorde man is förr?

Istället hade man isskåp hemma. Det var ett vanligt skåp fast med tjocka väggar och en skål av metall längst ner. I skålen lade man ett isblock som gjorde att skåpet höll kylan ganska bra. Det fanns iskarlar som sålde is till isskåp och glassmaskiner.

Hur förpackar man mat förr i tiden?

Maten förvarades på 1800-talet i en jordkällare eller bod. I jordkällaren förvarades främst potatis och rotfrukter medan boden inrymde korn, kött och andra matvaror. Säden förvarades i bingar på övervåningen medan fläsk, kött, hårt bröd och torkad fisk förvarades i tinor, en slags trälårar med lock, på bottenvåningen.

Vilken påverkan på samhället har kylskåpet?

För snart hundra år sedan gjorde de elektriska kylskåpen entré i våra hem. Vi fick längre hållbarhet på färskvaror och den dagliga turen till affären var längre inget måste. Under detta sekel har kylskåpet bidragit till att både vår matkonsumtion och köksstandard förändrats.

Vad ska man ha i kylen?

Magra mejeriprodukter: välj osötade magra mejeriprodukter: yoghurt, mjölk, fil, cottage cheese, växtbaserade mejerier. Lök och vitlök – de är världens bästa smaksättare och dessutom näringsrika. Grönsaker: gärna grova gröna grönsaker (broccoli, kål, spenat). Rotfrukter: potatis, rödbeta, morot, kålrabbi, rotselleri.

När började man torka mat?

Torkning av mat är den äldsta metoden för att få livsmedel att hålla sig. Arkeologer har hittat bevis för att egyptiska stamfolk redan år 12000 f.Kr. torkade fisk och fågel i den varma ökensolen, men metoden är förmodligen äldre än så.

När började man salta kött?

Omkring 800 f.Kr. började kelterna gräva upp salt i området.

Vad åt man i Sverige förr i tiden?

Ofta var fisken, särskilt sillen, saltad, men man åt också torkad och färsk fisk, till exempel gädda, lax, torsk, id, braxen och nejonöga. Fläsk och annat kött saltades in efter slakten för att kunna hålla ett år framöver. Många hade också täppor där man odlade rovor, ärtor, bondbönor och kålrötter.

Hur lagade man mat på 1800 talet?

Klockan sju på morgonen åt man frukost, vilket alltid bestod av bröd, potatis och sill. Sillen köptes hem i tunnor, stektes på glöden . Mellan 12- 1 åts middag, som endast utgjordes av mjölvälling och bröd. Klockan ½ 5 kom aftonvarden , då man serverades potatis och fläsk.

Hur har frysen påverkat samhället?

Snö och is var länge det enda sättet för människan att kunna kyla eller frysa sin mat och dryck. Om det lagras i marken på rätt sätt och på rätt plats kan det hålla sig i flera månader. Den industriella revolutionen på 1800-talet innebar att städerna växte. Mat behövde transporteras från allt mer avlägsna platser.