:

Vad använder kockar för stekpanna?

Innehållsförteckning:

  1. Vad använder kockar för stekpanna?
  2. Vilken olja till Kolstålspanna?
  3. Är kolstål farligt?
  4. Vad för stekpanna?
  5. Vilken olja bränna in stekpanna?
  6. Hur gör man rent rostfri stekpanna?
  7. Vad är Kolstålspanna?
  8. Hur farliga är Teflonpannor?

Vad använder kockar för stekpanna?

I ett proffskök ställs skyhöga krav på stekpannor. Där är gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål de enda material som kommer på fråga. Bortsett från mängden (tungt) material så är de här pannorna så enkla som man kan tänka sig. Och det är det som är finessen.

Vilken olja till Kolstålspanna?

– Stek gärna in i en neutralt smakande olja med hög brännpunkt. Vi rekommenderar rapsolja.

Är kolstål farligt?

Plus: Precis som gjutjärnspannan är kolstål enbart naturmaterial, inga kemikalier och är mycket slitstark. Den väger dessutom mindre och är billigare. Ganska lättdiskad när den är instekt. Ger fin stekyta och har lång hållbarhet om den sköts rätt.

Vad för stekpanna?

Stekpannor tillverkas i flera olika material – gjutjärn, rostfritt stål och med olika beläggningar, som keramik. Det vanligaste materialet i stekpannor är aluminium med en ytbeläggning, t ex teflon. Fördelen med dessa pannor är att maten inte fastnar på samma sätt som i en gjutjärnspanna.

Vilken olja bränna in stekpanna?

All typ av vegetabilisk olja fungerar att använda när du bränner in ditt gjutjärn. Vi rekommenderar rapsolja eller vår Seasoning Spray. Det bästa sättet att bevara och underhålla ditt gjutjärn är att anvädna det så ofta som möjlig. Stek regelbunden i din panna med fett och det blir bara bättre med tiden!

Hur gör man rent rostfri stekpanna?

Diska den obelagda stekpannan för hand i varmt vatten med diskmedel och svamp eller diskborste innan du använder den för första gången. Du kan också diska den i diskmaskin. Rengör stekpannan in- och utvändigt med varmt vatten och diskmedel efter varje användning.

Vad är Kolstålspanna?

Kolstål och gjutjärn är stekpannor utan beläggning (till exempel teflon) som har vissa egenskaper gemensamt, de ska till exempel aldrig diskas med diskmedel. Du behöver bränna in en gjutjärnspanna, och så även en kolstålspanna. Lite förenklat skulle man kunna kalla kolstål för lättviktsgjutjärn.

Hur farliga är Teflonpannor?

– Om de används i normal stektemperatur är det ofarligt. Står stekpannan tom på högsta effekt en längre tid kan den avge klorfluorgaser, men det behöver man inte oroa sig för i ett normalt, välventilerat kök. På gamla stekpannor kan det lossna flagor, men de passerar bara genom kroppen och tas inte upp, säger han.