:

Hur går de till att få kontaktförbud?

Innehållsförteckning:

  1. Hur går de till att få kontaktförbud?
  2. Hur lång tid tar det att få kontaktförbud?
  3. Måste det vara en pågående förundersökning för att få ansöka om ett kontaktförbud?
  4. Vad händer om man bryter mot ett kontaktförbud?
  5. Vad händer om man bryter ett kontaktförbud?
  6. Hur effektivt är kontaktförbud?

Hur går de till att få kontaktförbud?

Kontaktförbud får meddelas om det på grund av särskilda omständigheter finns en klar och konkret risk för att en utpekad person kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera en annan person. ... – Kontaktförbud är en viktig skyddslagstiftning som vi ska använda oss av.

Hur lång tid tar det att få kontaktförbud?

Handläggningstiden gällande ansökan om ordinärt kontaktförbud och utvidgat kontaktförbud utan villkor om elektronisk övervakning är två veckor. För övriga ansökningar gäller en handläggningsfrist på en vecka.

Måste det vara en pågående förundersökning för att få ansöka om ett kontaktförbud?

Kontaktförbud kan sökas både muntligen och skriftligen, det krävs inte att du fyller i någon särskild blankett. Ansökan prövas av åklagaren, som därefter kan ta beslut om att utfärda ett kontaktförbud. ... I sin utredning ska åklagaren dels göra en riskbedömning, dels göra en proportionalitetsbedömning.

Vad händer om man bryter mot ett kontaktförbud?

Den som i övrigt bryter mot ett kontaktförbud döms för överträdelse av kontaktförbud till fängelse i högst ett år. Om ett brott som avses i första stycket är ringa, döms till böter.

Vad händer om man bryter ett kontaktförbud?

Den som i övrigt bryter mot ett kontaktförbud döms för överträdelse av kontaktförbud till böter eller fängelse i högst ett år. I ringa fall ska det inte dömas till ansvar.

Hur effektivt är kontaktförbud?

Undersökningar av Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att den person som fått ett kontaktförbud meddelat som skydd uppfattar en beviljad ansökan som något mycket positivt. Det är dock viktigt att ha en realistisk bild av det skydd ett kontaktförbud ger den person som beslutet avser skydda.