:

Hur fungerar en Expansionsfond?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en Expansionsfond?
  2. Hur bokför man Expansionsfond?
  3. Vad är skillnaden mellan periodiseringsfond och expansionsfond?
  4. Varför avsättning till periodiseringsfond?
  5. När ska man använda periodiseringsfond?
  6. Hur bokför man periodiseringsfond?
  7. Hur bokför man periodiseringsfond i enskild firma?
  8. Vad är bäst periodiseringsfond eller Expansionsfond?
  9. Är det bra med periodiseringsfond?

Hur fungerar en Expansionsfond?

Expansionsfonden ger enskilda näringsidkare möjlighet att lågbeskatta vinster som man väljer att återinvestera i verksamheten istället för att plocka ut. ... De fonderade vinsterna beskattas med 22% expansionsfondsskatt och kan återinvesteras i verksamheten utan ytterligare beskattning.

Hur bokför man Expansionsfond?

Man behöver inte bokföra överföringen till expansionsfonden i den dagliga bokföringen med sitt bokföringsprogram utan det kan framförallt vara lämpligt att sätta över pengarna på ett särskilt konto. Det är i deklarationen man anger att man gjort en avsättning (eller ett avdrag) till expansionsfonden.

Vad är skillnaden mellan periodiseringsfond och expansionsfond?

Det kan vara svårt för den enskilde näringsidkaren att mellan att sätta av pengar till en expansionsfond eller en periodiseringsfond. Skillnaden mellan dessa är att periodiseringsfondens inte beskattas när beloppet avsätts. ... Vid avsättning till en expansionsfond sker en tillfällig beskattning på 22% av beloppet.

Varför avsättning till periodiseringsfond?

Periodiseringsfond innebär att du kan skjuta upp en del av beskattningen av inkomsten i näringsverksamheten till ett senare år. Du kan alltså få en viss skattekredit. Du kan också använda periodiseringsfonder till att jämna ut ditt resultat mellan olika år och på så sätt få en jämnare beskattning.

När ska man använda periodiseringsfond?

Periodiseringsfond innebär att en del av beskattningen av inkomsten kan skjutas upp till ett senare år. Det kan också användas för att kvitta vinster som har gjorts under ett tidigare år med förluster som görs under ett senare år. Genom denna avsättning kan likviditeten förbättras.

Hur bokför man periodiseringsfond?

Avsättning till periodiseringsfond bokförs som kostnad i resultaträkningen, på konto 8811, och återföring bokförs som intäkt på konto 8819. I tabellen nedan visar vi vilka balanskonton som ska användas för avsättningar gjorda olika år.

Hur bokför man periodiseringsfond i enskild firma?

Det belopp du satt av ett år blir en egen periodiseringsfond med ett eget kontonummer. Du får sätta av med ett belopp som är högst 30 % av inkomsten i näringsverksamheten. För enskild firma sätter du av till periodiseringsfond i deklarationen och inte i bokföringen. I NE-bilagan motsvarar detta summan i ruta R33.

Vad är bäst periodiseringsfond eller Expansionsfond?

Oftast är det bäst att börja med att avsätta mesta möjliga till periodiseringsfond och sedan en del till expansionsfond, kanske så att den skattepliktiga inkomsten sänks till strax under brytpunkten för statlig skatt, 380 200 kr för 2009. Full skatt tas alltid ut till sist även efter ett dödsfall.

Är det bra med periodiseringsfond?

Den största fördelen med reglerna om periodiseringsfond är att de möjliggör en utjämning av resultatet över år. En resultatutjämning är särskilt effektiv när det uppkommer ett överskott ett år och underskott ett senare år.