:

När använder kroppen fett som energikälla?

Innehållsförteckning:

 1. När använder kroppen fett som energikälla?
 2. Hur påverkar träningsintensiteten vilka energikällor som används?
 3. Vad kan brist på fett leda till?
 4. Vad finns det mycket fett i?
 5. Vilken energikälla använder kroppen vid högintensiv träning?
 6. Vad använder musklerna som bränsle?
 7. Vilken vilka energikällor använder sig muskeln av vid anaerobt arbete?
 8. Vilken typ av muskulatur styr tarmrörelserna?
 9. Vad händer om man äter för lite fetter?
 10. Vad händer om man slutar äta fett?
 11. Vad är det för fett i kroppen?
 12. Vad innehåller mättade fettsyror?
 13. Vad är de viktigaste fettsyrorna i maten?
 14. Vad är viktigt att säga här om energisystemet?

När använder kroppen fett som energikälla?

När vår ansträngningsgrad är låg (upp till ca 25% av max), d.v.s. när vi vilar eller rör oss långsamt, kommer våra muskler framför allt använda sig av fett från fettväven som energikälla. När man förbränner fett går det åt mycket syre och processen är också ganska långsam.

Hur påverkar träningsintensiteten vilka energikällor som används?

Ju högre träningsintensitet, desto mer kolhydrater förbrukas i förhållande till fetter, och vice versa. Proteinets betydelse är vanligtvis ganska liten, men vid aktiviteter med hög intensitet och under långa pass kan kroppen få 5 till 10 % av sin energi från protein.

Vad kan brist på fett leda till?

Ska du äta mycket kolhydrater så kan du inte äta mycket fett. Inte om du ska minska intaget av kalorier....Vad händer när du äter för lite fett?

 • Minskad kroppsfett.
 • Försämrad hudkvalité
 • Infertilitet (svårigheter med att föröka dig)
 • Muskelförluster.
 • Nedsatt njurfunktion.
 • Nedsatt immunförsvar.
 • Ökad infektionsrisk.
 • Nedstämdhet.

Vad finns det mycket fett i?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Vilken energikälla använder kroppen vid högintensiv träning?

Dessutom använder lågintensiv träning mestadels fett som bränsle, medan högintensiv träning förbränner främst kolhydrater. Så om du under träningen vill förbränna fett är lågintensiv träning ett bra och skonsamt sätt för kroppen att göra det på.

Vad använder musklerna som bränsle?

Energiomvandlingen sker i muskelcellerna och ger Adenosintrifosfat (ATP) vilket är bränslet för muskler och andra vävnader. Energiomvandlingen kan ske med eller utan syre, dvs aerobt eller anaerobt.

Vilken vilka energikällor använder sig muskeln av vid anaerobt arbete?

Ett annat sätt att bilda energi anaerobt är via kolhydrater. När du äter kolhydratrik mat lagras energin i musklerna och i levern. ... Processen att bilda energi med syre gör det möjligt att använda både kolhydrater och fett, vilket är positivt när du behöver bygga mycket ATP.

Vilken typ av muskulatur styr tarmrörelserna?

Glatt muskulatur är icke-tvärstrimmig muskelvävnad, som styrs av det autonoma nervsystemet (ej viljestyrda). Glatt muskulatur består av glatta muskelceller (lat. leiomyocyt). Glatt muskulatur täcker väggarna i många av kroppens rörformiga håligheter, exempelvis luftstrupen, matstrupen och tarmsystemet.

Vad händer om man äter för lite fetter?

Dessutom behövs fetter för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig vissa vitaminer: A, D, E och K. Fett är med andra ord ett livsnödvändigt ämne. Utan fett kan vår kropp inte fungera. Man kan lagra oändliga mängder fett i kroppen och det är därför vår främsta lagringsform av energi.

Vad händer om man slutar äta fett?

Slutar du äta fett helt kan det snarare få dig att gå upp i vikt. Om du någonsin har försökt leva på en fettfri diet vet du hur eländigt det kan vara. En grapefrukt till frukost, sallad utan dressing till lunch och skinnfri kyckling med ångkokta grönsaker till middag – är det inte många som skulle stå ut med i längden.

Vad är det för fett i kroppen?

 • Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi måste få i oss dem via maten. De essentiella fettsyrorna påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Vad innehåller mättade fettsyror?

 • Alla fettsyror, både mättade och omättade, är uppbyggda av en kedja av kolatomer av varierande längd – mellan 4 och 22 kolatomer. Dessutom innehåller fettsyrorna väte och syre. Mättade fettsyror innehåller mycket väte, vilket gör att kedjan blir rak och stel. Enkelomättade fettsyror har tappat två väteatomer.

Vad är de viktigaste fettsyrorna i maten?

 • Kroppen kan bilda de flesta fettsyrorna från kolhydrater och protein i maten. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra. Dessa fettsyror är fleromättade och kallas omega-3 och omega-6. Det finns också fettsyror som är raka trots att de har en dubbelbindning.

Vad är viktigt att säga här om energisystemet?

 • Viktigt att säga här är att kroppen använder energisystemen parallellt men oftast dominerar ett system. Springer du fort i 90 sekunder kommer energin vid sekund 90 komma till hälften från det anaeroba och det aeroba systemet. Vid längre tider och vid lägre intensitet kommer det aeroba systemet ta över.