:

Vad händer om man blir anmäld för sexuella trakasserier?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man blir anmäld för sexuella trakasserier?
  2. Vad kan sexuella trakasserier leda till?
  3. Hur anmäler man sexuella trakasserier på jobbet?
  4. Kan man råka sexuellt trakassera någon utan att veta om det?
  5. Vad är Tafsning?
  6. Vad är trakasserier på arbetsplatsen?
  7. Får en arbetsgivare köpa ut en arbetstagare som klagar över att vara utsatt för mobbning på arbetsplatsen?

Vad händer om man blir anmäld för sexuella trakasserier?

Vid sexuellt ofredande gäller sexualbrottslagstiftningen och du kan anmäla trakasserierna till polisen. Du kan alltid ringa och rådgöra med polisen om du är osäker på vad som gäller i ditt fall. Straffet för sexuellt ofredande är böter eller fängelse upp till två år.

Vad kan sexuella trakasserier leda till?

Sexuella övergrepp kan leda till psykisk sjukdom och beroende. Ångest, depression, posttraumatiskt stressyndrom, ätstörningar och missbruk är exempel på sjukdomar som trakasserierna kan leda till. ...

Hur anmäler man sexuella trakasserier på jobbet?

Du kan vända dig direkt till arbetsgivaren. Du kan också välja att tala med en fackligt förtroendevald på din arbetsplats eller med ditt skyddsombud. Dokumentera – spara sms, mejl eller lappar som upplevs som kränkande. Det är också bra att skriva upp vad som sägs och görs och vad du gjort vid tillfällena.

Kan man råka sexuellt trakassera någon utan att veta om det?

I andra fall kan kränkningar förekomma utan att de tydligt går att ”sortera in” men ändå angränsar till sexuella trakasserier. Det kan till exempel vara att någon fotograferar någon i smyg i omklädningsrummet. ... Det viktiga är att få veta att trakasserier är allvarliga och något man inte ska behöva utsättas för.

Vad är Tafsning?

Att tafsa är ett brott som går under rubriken sexuellt ofredande och kan ge böter eller fängelse i upp till två år. – Tafsning och sexuella ofredanden är samma sak för mig. ... Man blir utsatt för saker man inte vill, att någon tar på kroppen där man inte vill.

Vad är trakasserier på arbetsplatsen?

Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Får en arbetsgivare köpa ut en arbetstagare som klagar över att vara utsatt för mobbning på arbetsplatsen?

– Ett utköpsavtal är alltid frivilligt, arbetsgivaren kan alltså inte tvinga dig att skriva på. Det är ett ömsesidigt avtal och det viktiga är att båda parter känner sig nöjda med det. Du kan alltså säga nej om du känner att avtalet inte passar dig. Vad som händer sedan beror på situationen.