:

Kan man anmäla till Arbetsmiljöverket?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man anmäla till Arbetsmiljöverket?
  2. Är anmälan till Arbetsmiljöverket offentlig handling?
  3. Hur kan man anmäla en arbetsgivare?
  4. Hur anmäler man sin chef för kränkande särbehandling?
  5. Kan man anmäla ett fackförbund?
  6. Vem ska anmäla till Arbetsmiljöverket?
  7. Kan man anmäla Corona som arbetsskada?
  8. Vad händer efter anmälan till Arbetsmiljöverket?
  9. Vem är skyldig att anmäla till Arbetsmiljöverket?
  10. Vad är påföljderna för arbetsmiljöbrott?
  11. Kan det bli dyrt att strunta i arbetsmiljön?

Kan man anmäla till Arbetsmiljöverket?

Som arbetstagare kan du anmäla brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. En sådan anmälan behandlas med sekretess det vill säga vi talar inte om för arbetsgivaren att vi har fått en sådan anmälan och ännu mindre vad som står i den. Anmälan kan du göra via vår myndighetsbrevlåda.

Är anmälan till Arbetsmiljöverket offentlig handling?

Du är anställd på arbetsplatsen: Välj ”Arbetstagares anmälan”. Den här sortens anmälan omfattas av sekretess enligt 28 kap. 14 § i offentlighets- och sekretesslagstiftningen (OSL). Detta innebär att vi inte lämnar ut uppgifter om anmälan till arbetsgivaren eller någon annan utomstående.

Hur kan man anmäla en arbetsgivare?

Det finns två sätt att registrera dig som arbetsgivare. Lämnar du din anmälan i e-tjänsten kan du följa ditt ärende via Mina sidor på verksamt.se, där du kan kontrollera att din anmälan har kommit in. Handläggningstiden för din anmälan går också oftast snabbare när uppgifterna lämnas via e-tjänsten.

Hur anmäler man sin chef för kränkande särbehandling?

Den som upplever sig särbehandlad på ett kränkande sätt av sin närmaste chef kan vända sig till någon i personalen, skyddsombudet eller närmast högre chef och berätta om det. I sådana fall är det alltid chefens chef enligt gällande delegationsordning som ansvarar för utredningen.

Kan man anmäla ett fackförbund?

Om du är missnöjd med förbundets bedömning och arbete finns det vanligen en funktion inom förbundets egen verksamhet som innebär att du kan lämna in ett besvärsärende. Detta föranleder en objektiv intern utredning angående frågan om förbundet har handlat felaktigt, vilket kan leda till ersättning till medlemmen.

Vem ska anmäla till Arbetsmiljöverket?

När det inträffar en allvarlig personskada eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren skyldighet att anmäla det till oss. Detsamma gäller skador i samband med arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt och tillbud som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa. Det står i arbetsmiljölagen, 3 kap. 3 a §.

Kan man anmäla Corona som arbetsskada?

ILO-listan: För att covidsmitta ska kunna räknas som en arbetsskada behöver smittan finnas med på ILO-listan (Internationella arbetsorganisationen). Det är en förteckning över vilka smittsamma sjukdomar som kan räknas som arbetsskada. Detta krav uppfylldes .

Vad händer efter anmälan till Arbetsmiljöverket?

Arbetsgivaren och skyddsombudet har under inspektionen möjlighet att ställa frågor så att det fortsatta arbetet med att förbättra arbetsmiljön underlättas. Om vi hittar arbetsmiljöbrister får arbetsgivaren också en skrivelse efter inspektionen. I skrivelsen beskriver vi bristerna och vilka regler som gäller.

Vem är skyldig att anmäla till Arbetsmiljöverket?

  • Arbetsgivaren är alltid skyldig att anmäla till Arbetsmiljöverket om det har inträffat en allvarlig olycka eller dödsfall på arbetsplatsen. Ofta är det Arbetsmiljöverket som gör en utredning och sedan anmäler fallet till Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Därifrån leder specialåklagare utredningen.

Vad är påföljderna för arbetsmiljöbrott?

  • Påföljderna för arbetsmiljöbrott ligger mellan böter och fängelse i sex år beroende på vilket brott det gäller och hur omständigheterna sett ut. Företagsbot Om det rör sig om brott som har begåtts inom ramen för näringsverksamhet kan det också dömas ut en så kallad företagsbot som drabbar aktuell verksamhet/näringsidkare.

Kan det bli dyrt att strunta i arbetsmiljön?

  • Det kan bli dyrt att strunta i arbetsmiljön – du som arbetsgivare kan få sanktionsavgifter på upp mot 1 miljon kronor om du bryter mot arbetsmiljöregler.