:

Kan man bota cancer i levern?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man bota cancer i levern?
  2. Hur känns metastaser i levern?
  3. Kan man känna sin lever?
  4. Är cysta på levern farligt?
  5. Varför får man cancer i levern?
  6. Är cancer i levern ärftligt?
  7. Kan man ta bort levern?
  8. Hur undersöker man levern?

Kan man bota cancer i levern?

Vid cancer i levern är det leverceller som har börjat dela sig ohämmat. Och efter en längre tid – oftast flera år – har de bildat en tumör. Cancerceller kan också med tiden spridas till levern från andra delar av kroppen och bildar dottertumörer, så kallade metastaser, i levern.

Hur känns metastaser i levern?

Exempel på symtom vid metastaser i levern är: Trötthet. Minskad aptit. Allmän känsla av obehag eller sjukdom.

Kan man känna sin lever?

Om du känner obehag under höger revben kan det kanske verka som om det gör ont i levern – den sitter långt upp på höger sida av magen. Levern kan förvisso bli förstorad vid exempelvis körtelfeber och andra sjukdomstillstånd som kan ge känslan av en svullen lever, men ofta handlar magsmärtor om någonting annat.

Är cysta på levern farligt?

Cystor i levern är vanligen benigna. Förekommer både som enkla och multipla och kan även i vissa fall kommunicera med gallvägarna. Symtom i form av ökat bukomfång, smärta, blödning, infektion och i enstaka fall ikterus kan förekomma. Oftast upptäcks dock cystorna av en tillfällighet.

Varför får man cancer i levern?

Levercancer som börjar i levern beror ofta på att levern har skadats, till exempel genom långvarig inflammation. Här är några orsaker till inflammation i levern: virus, till exempel hepatit B eller hepatit C. långvarig och hög alkoholkonsumtion.

Är cancer i levern ärftligt?

En del personer har en ärftligt ökad risk att få cancer. Det betyder att risken är medfödd, men det är inte säkert att cancer uppstår. Det finns hjälp som minskar risken, eller upptäcker tidigt om du håller på att bli sjuk.

Kan man ta bort levern?

Operation om levern fungerar tillräckligt bra Cancern tas bort och även en del av levern runt omkring. Det vanligaste är att operationen görs genom ett snitt i magen. Ibland görs operationen med titthålsteknik. Blödningar uppstår ibland efter operationen.

Hur undersöker man levern?

Leverbiopsi är en undersökning där läkaren tar en liten bit av levern som sedan undersöks i mikroskop. En leverbiopsi görs för att ta reda på om du har en leversjukdom, till exempel levercirros eller levercancer. Undersökningen gör inte ont eftersom du får bedövning. En leverbiopsi görs oftast på sjukhus.