:

Vad händer när ett fordon råkar ut för vattenplaning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer när ett fordon råkar ut för vattenplaning?
  2. Vad innebär det att man får vattenplaning?
  3. Varför frikoppla vid vattenplaning?
  4. Vad är sant när det gäller dubbdäck?
  5. Vilka sommardäck ska man undvika?
  6. Hur vanligt är vattenplaning?
  7. Får man lättare vattenplaning med dubbdäck?
  8. När är det störst risk för vattenplaning?

Vad händer när ett fordon råkar ut för vattenplaning?

Vattenplaning kan vara mycket obehagligt för föraren som råkar ut för det. ... Vid full vattenplaning tappar föraren all kontroll över fordonet då det inte svarar på styrning, inbromsning eller acceleration. Bilden ovan visar en vattensamling framför ett rullande hjul i låg, måttlig och hög hastighet.

Vad innebär det att man får vattenplaning?

När mönstret på däcken inte klarar av att leda bort vatten mellan däcken och vägen så bildas det en vattendyna under däcken. De förlorar sitt grepp och du kan inte längre styra bilen. Om vattenplaning överraskar dig är det viktigt att ta det lugnt.

Varför frikoppla vid vattenplaning?

Annons: Fenomenet vattenplaning uppstår när mönstret på däcken inte klarar av att leda undan vattnet och det uppstår en slags vattendyna undertill. ... – Om bilen börjar vattenplana så släpp gasen och frikoppla, det vill säga om bilen har en manuell växellåda. Bromsa inte och vrid inte på ratten.

Vad är sant när det gäller dubbdäck?

Dubbdäck är en typ av däck som kan användas på vintern. ... Detta ger däcket ett bättre grepp när det är blixthalka och andra typer av isväglag. Å andra sidan sliter dubbarna mycket på vägbeläggningen när snö- eller islager saknas. Och vid vattenplaning (till exempel efter vägsaltning) ger dubbar ingen hjälp alls.

Vilka sommardäck ska man undvika?

Falkens främsta styrka är torra vägar medan däcket från Semperit presterar mycket bra på våta vägbanor. Sist i detta test kom däck tillverkade av Sava och Maxxis. Dessa ska du alltså undvika att köpa, enligt experterna.

Hur vanligt är vattenplaning?

Risken för vattenplaning ökar ju mer slitna däcken blir och om hastigheten är för hög. ... Även däck med bra mönsterdjup och hög kvalitet minskar vattenplaningsrisken. Undersökningar visar att cirka var sjätte trafikolycka på sommaren beror på däck.

Får man lättare vattenplaning med dubbdäck?

Det ger ett sämre väggrepp och ökar därmed faran för olyckor. Det ger en längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver. Risken för vattenplaning ökar och därmed risken för allvarliga olyckor. Dessutom slits det hårdare än ett sommardäck på grund av den speciella gummiblandningen.

När är det störst risk för vattenplaning?

Det är störst risk för att vattenplaning inträffar när det samlas mycket regnvatten på vägytan. Det kan även ske när asfalten på vägen är så ojämn att det bildas stora pölar med stillastående vatten.