:

Är rödspätta rödlistad?

Innehållsförteckning:

  1. Är rödspätta rödlistad?
  2. Vad är rödspätta för fisk?
  3. Hur ser rödspätta ut?
  4. Vad är rödspätta bra för?
  5. Är hälleflundra rödlistad?
  6. Är rödtunga rödlistad?
  7. Hur mycket väger rödspätta?
  8. Har rödspätta ben?

Är rödspätta rödlistad?

För att minska utfiskningen av hotade arter har världsnaturfonden tagit fram en röd lista med fiskarter där rekomendationen är KÖP INTE den här fisken. Rödspättan som finns med där återfanns i närmare två tredjedelar av de 155 butiker vi undersökt runt om i landet.

Vad är rödspätta för fisk?

Rödspättan (Pleuronectes platessa) är en fiskart i ordningen plattfiskar. Den kallas också rödspotta eller spätta.

Hur ser rödspätta ut?

Den är en utpräglad saltvattenfisk och har fått sitt namn av de roströda fläckarna på ovansidan. Den har små, tunna fjäll och små benknölar i en båge bakom ögonen. Munnen är liten. Färgen varierar efter bottenförhållandet.

Vad är rödspätta bra för?

Rödspättan – är både nyttig och kalorisnål Rödspättan är en mager fisk som ändå är full av nyttiga näringsämnen. Den har en låg fetthalt och få kalorier men ett högt proteininnehåll. De fina fileérna är enkla att tillaga och kan serveras på oändligt många sätt.

Är hälleflundra rödlistad?

SLU Artdatabanken. Hälleflundran hotas framförallt av det hårda fisketrycket i kombination med den sena könsmognaden. Redan som tvååring med en längd av 18–33 cm kan den fångas i trålfisket. Detta gör att mycket få exemplar kommer upp i reproduktiv ålder.

Är rödtunga rödlistad?

Ices betraktar rödtungan i östra Engelska kanalen, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt som ett bestånd. Ices bedömer 2018 att beståndet är ökande och att det fiskas på ett uthålligt sätt. Antalet reproduktiva individer överstiger gränsvärdet för rödlistning. Det finns inga tecken på betydande populationsförändring.

Hur mycket väger rödspätta?

3,8 kgVuxen European plaice/Mass

Har rödspätta ben?

Val av plattfisk Välj plattfisk med ben och skinn eller som filéer utan skinn och ben. Hela plattfiskar med skinn och ben är gott att panera i enbart rågmjöl och sedan steka i smör. ... Räkna 4 stora eller 8 små rödspättor, flundror, skrubbor eller annan plattfisk med ben eller ca 600 gram filead plattfisk.