:

Var odlas mest päron i Sverige?

Innehållsförteckning:

 1. Var odlas mest päron i Sverige?
 2. Var har päron sitt ursprung?
 3. Vilken växtfamilj hör päron?
 4. Vilket är det vanligaste odlade päronet i Sverige?
 5. Vilka Päronsorter odlas det i Sverige?
 6. Vilken Päronsort?
 7. Hur gammalt kan ett päronträd bli?
 8. Är päron en frukt?
 9. Varför blir det inga päron?
 10. Vilka päron är godast?

Var odlas mest päron i Sverige?

I spalje kan också mer krävande sorter användas tämligen långt norrut, men i huvudsak odlas päron hos oss i Götalands kusttrakter (zonerna I och II).

Var har päron sitt ursprung?

Odlingshistoria. Det odlade päronet (Pyrus communis) anses härstamma från vilda päron som växte i Kaukasus. Frukten kom till Norden under tidig medeltid men har något sämre härdighet än äpple. Sorterna ympas oftast in på olika grundstammar.

Vilken växtfamilj hör päron?

Rose family European pear/Family

Vilket är det vanligaste odlade päronet i Sverige?

Det finns många päronsorter, de vanligaste i svensk odling är Carola, Clara Fries, Conference och Herzogin Elsa. Egenskapet: Liknar ett Anjou till utseendet och har vitt saftigt fruktkött med söt och aromatisk smak. Ofta är skalet täckt av små svarta prickar.

Vilka Päronsorter odlas det i Sverige?

Fina päronsorter för odling i hela landet

 • 'Augustipäron'. Äldre sort som ingår i Grönt kulturarv-sortimentet. ...
 • 'Carola' E. Fast och krasande fruktkött. ...
 • 'Clara Fries' E. Proffsodlarnas favorit. ...
 • 'Colorée de Juillet' E. ...
 • 'Conference' E. ...
 • 'Fritiof' E. ...
 • 'Göteborgs Diamant'. ...
 • 'Ingeborg' E.

Vilken Päronsort?

Det som är viktigt att tänka på när man väljer vilken sorts päron man vill ha är att välja ett träd som är härdigt i den växtzon som du bor i, för här kan det skilja sig ganska mycket från sort till sort.

Hur gammalt kan ett päronträd bli?

Vid en närmare mätning visar det sig att trädet är 237 centimeter i omkrets och cirka 15 meter högt. Han gillar sitt päronträd, vilket han uppskattar till 150 år gammalt, men det har inte alltid varit förenat med frid och fröjd.

Är päron en frukt?

Päron är en fiberrik frukt som är nära besläktad med äpplen och finns i många svenska trädgårdar. Den passar i många söta bakverk som pajer och kakor samt i marmelad. ... Här hittar du rolig fakta om hur du tillagar päron, vilka olika sorters päron det finns samt näringsvärde.

Varför blir det inga päron?

Visserligen kan det dröja innan päron ger frukt men det här verkar lite för länge. Du skriver att träden ännu inte blommat. ... ett träd av en annan sort som blommar vid samma tid så att insekter kan korsbefrukta dem.

Vilka päron är godast?

Anna. Anna är ett ganska storfallande och motståndskraftigt päron som passar bra till ekologisk odling. Den knubbiga frukten har ett saftigt fruktkött och en mycket söt smak som påminner om den hos päronet Conference. Anna är en av de godaste sorterna bland de robusta päronen.