:

Hur funkar en oljerigg?

Innehållsförteckning:

  1. Hur funkar en oljerigg?
  2. Hur stor är en oljerigg?
  3. Har Sverige oljeplattformar?
  4. Vad krävs för att jobba på en oljerigg?
  5. Hur mycket tjänar en oljerigg?
  6. Hur många personer jobbar på en oljerigg?
  7. Vad tjänar en elektriker på oljeplattform?
  8. Vad tjänar en dykare på oljeplattform?
  9. Vad tjänar en Djuphavsdykare?
  10. Vad gör en Driller?

Hur funkar en oljerigg?

Dessa kallas ofta borrigg, rigg eller oljerigg. ... På riggen finns ett torn, derrick, varifrån borrören borras ned i reservoaren. Ett provborrningsfartyg används på samma sätt som en prospekteringsplattform men har ett fartygsskrov, vilket ger högre hastighet vid förflyttning, men sämre stabilitet vid borrningen.

Hur stor är en oljerigg?

Plattformen är byggd på fyra stycken 370 meter långa betongben som står på botten 303 meter under havsytan. Totalhöjden på plattformen är 472 meter, varav 369 meter under vattnet, och totalvikten uppgår till 656 000 ton. Byggnaden är därmed en av de högsta industribyggnader som någonsin byggts.

Har Sverige oljeplattformar?

Sveriges första oljeplattform är på plats i Brasilien. Floatel International, med bas i Göteborg, hyr ut sin serviceplattform ”Floatel Reliance” till Petrobras i fem år.

Vad krävs för att jobba på en oljerigg?

Enligt Norsk lag och deras regelverk krävs det att du har antingen ett kompetensbevis eller *fagbrev för att få lov att arbeta inom offshoreindustrin. Norsk lag kräver ett godkänt bevis på att du har kunskaper inom ditt arbetsområde. Detta gäller alla.

Hur mycket tjänar en oljerigg?

Med en ingångslön på 450 000 kr/året (varierar lite beroende på ställning) kan man förstå varför. Men genomsnittslönen ligger på ungefär 600 000 kr/året för bland annat elektriker, rörmokare, kockar o.s.v. Är du däremot anställd som driller, kranförare eller plattformschef så är det miljonbelopp som vi pratar om.

Hur många personer jobbar på en oljerigg?

– De håller på och förbereder riggen för oljeborrning. Vi är kanske 100 personer här som bara bygger ställningar, sedan finns elektriker och målare med flera. Vi är cirka 1 000 personer totalt och ganska många är byggnadsarbetare.

Vad tjänar en elektriker på oljeplattform?

Lönen på oljeplattformen Med en ingångslön på 450 000 kr/året (varierar lite beroende på ställning) kan man förstå varför. Men genomsnittslönen ligger på ungefär 600 000 kr/året för bland annat elektriker, rörmokare, kockar o.s.v.

Vad tjänar en dykare på oljeplattform?

Att vara offshore-dykare är ett tufft och ibland farligt arbete men med många fördelar. Du får åka till spännande exotiska platser och du får mycket bra betalt, kronor om dagen är inte ovanligt.

Vad tjänar en Djuphavsdykare?

43 700 kr/månad.

Vad gör en Driller?

Du sköter helt enkelt den utrustning som krävs för att oljeplattformen i stort ska fungera. Det ingår även i arbetsuppgifterna att rensa samt byta borrsträngar, rör och packningar. Du behöver sätta borrören på plats och även underhålla den utrustning som krävs.