:

Hur påverkas man av p-piller?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas man av p-piller?
  2. Kan man bli dålig i magen av preventivmedel?
  3. Kan man byta tid när man tar p-piller?
  4. När börjar man få biverkningar av p-piller?
  5. Kan man spy av p-piller?
  6. Kan man bli gravid om man går på p-piller?

Hur påverkas man av p-piller?

Det är vanligt att få småblödningar under de första månaderna efter att man har börjat med p-piller. Du kan också bli på dåligt humör, få minskad sexlust, gå upp i vikt och få akne, vilket är biverkningar av gestagenet. Av östrogenet kan du få ont i huvudet, bli illamående eller uppleva dig svullen i kroppen.

Kan man bli dålig i magen av preventivmedel?

Det tar omkring fyra timmar för kroppen att ta upp hormonet i p-pillret. Skyddet kan därför påverkas om du kräks eller har upprepade kraftiga diarréer innan det har gått fyra timmar efter att du tog pillret. Ta då ett nytt piller. Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.

Kan man byta tid när man tar p-piller?

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden.

När börjar man få biverkningar av p-piller?

P-piller kan ge en del biverkningar, speciellt den första tiden du tar dem. Efter ett tag brukar kroppen dock vänja sig och de flesta biverkningarna försvinna. Vilka biverkningar man får är olika från person till person, men några av de vanligaste är: Spända bröst.

Kan man spy av p-piller?

Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft mycket diarré. Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad. Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.

Kan man bli gravid om man går på p-piller?

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.