:

Kan man använda samma körkortstillstånd?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man använda samma körkortstillstånd?
 2. Är lämplighetsintyg och körkortstillstånd samma sak?
 3. Vad är körkort grupp 1?
 4. Vad är ett körkortstillstånd?
 5. Hur lång tid gäller körkortstillstånd?
 6. Vad krävs för att ansöka om körkortstillstånd?
 7. Är Riskettan och Handledarkurs samma sak?
 8. Vad är ett lämplighetsintyg?
 9. Vilka bilar får man övningsköra med?
 10. Vem kan ansöka om körkortstillstånd?
 11. Kan du ansöka om ett körkortstillstånd?
 12. Kan du skicka in ansökan om körkortstillstånd med hälsodeklaration?
 13. Har du körkort i Sverige?

Kan man använda samma körkortstillstånd?

Om du till exempel tar körkort för EU-moped när du är 16 kan du använda samma körkortstillstånd för att övningsköra när du ska ta bilkörkort några år senare (återigen påminner vi om att du absolut måste kontrollera att ditt körkortstillstånd verkligen är giltigt innan du ger dig ut på vägarna), på så sätt sparar du tid ...

Är lämplighetsintyg och körkortstillstånd samma sak?

Körkortstillstånd, övningskörningstillstånd, lämplighetsintyg, körkortsintyg eller lämp? Kärt barn har många namn; körkortstillståndet har haft lite olika benämningar under åren men alla syftar på det tillstånd du måste skaffa innan du får sätta dig bakom ratten.

Vad är körkort grupp 1?

Den här blanketten används för att ansöka körkortstillstånd för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort (grupp 1). När du beställer blanketten får du också en hälsodeklaration och ett intyg om synprövning.

Vad är ett körkortstillstånd?

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet.

Hur lång tid gäller körkortstillstånd?

Hur länge gäller ett körkortstillstånd? Ett körkortstillstånd gäller i fem år och kan inte förlängas. Om du vill övningsköra eller göra ett förarprov efter att körkortstillståndet slutat gälla, behöver du ansöka om ett nytt.

Vad krävs för att ansöka om körkortstillstånd?

Du kan snabbt och enkelt ansöka om att körkortstillstånd via tjänsten Ansök om körkortstillstånd (grupp 1). Tjänsten kräver e-legitimation. Det går även att beställa en blankett via tjänsten Beställ blankett.

Är Riskettan och Handledarkurs samma sak?

Vi är ett utbildningsföretag som är godkända och certifierade av Transportstyrelsen att hålla kurser i Riskutbildning del 1, behörighet B (den så kallade “Riskettan”) och Handledarutbildning, behörighet B (kallas även “Handledarkurs” eller “Introduktionsutbildning”.)

Vad är ett lämplighetsintyg?

Vad är ett lämplighetsintyg? Det som ibland kallas för lämplighetsintyg heter egentligen körkortstillstånd. Att ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen är det absolut första steget på vägen mot ditt nya körkort. Vem som helst kan däremot inte få ett körkortstillstånd.

Vilka bilar får man övningsköra med?

För att övningsköra med personbil ska du ha fyllt 16 år och ha giltigt körkortstillstånd. Om du ska övningsköra med personbil och tillkopplad lätt släpvagn eller med lätt lastbil ska du ha fyllt 17 år och 6 månader. Om du ska övningsköra privat måste du ha med en godkänd handledare i bilen.

Vem kan ansöka om körkortstillstånd?

Kom ihåg att göra ansökning i god tid för att köerna för att få ett körkortstillstånd är fortfarande långa. Om du är yngre än 14 år får du vänta. Man kan göra en ansökning om körkortstillstånd när man har fyllt 14 år.

Kan du ansöka om ett körkortstillstånd?

 • Att ansöka om ett körkortstillstånd är ofta det första steget på vägen till ditt körkort. Du gör det enkelt via Transportstyrelsens e-tjänst och ytterligare en god nyhet är att det numera inte kostar något att ansöka.

Kan du skicka in ansökan om körkortstillstånd med hälsodeklaration?

 • Du kan snabbt och enkelt skicka in din ansökan om körkortstillstånd med hälsodeklaration för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort via vår e-tjänst. Ansök om körkortstillstånd (grupp 1) Beställ hem blankett. Välj blanketten "Ansökan körkortstillstånd + hälso & synintyg" i tjänsten Beställ blankett.

Har du körkort i Sverige?

 • Alla som vill övningsköra i Sverige måste ha ett giltigt körkortstillstånd. Det gäller alla fordon – från moped till tung lastbil. Tillståndet utfärdas av Transportstyrelsen som då avgör om du är lämplig som förare. Bedömningen som ger dig körkortstillståndet görs utifrån både medicinska och personliga krav.