:

Vad broderas idag?

Innehållsförteckning:

 1. Vad broderas idag?
 2. Varifrån kommer broderi?
 3. Vad heter stygnen?
 4. Vad är räknade korsstygn?
 5. Vad finns det för Broderistygn?
 6. Vad heter Broderings tyg?
 7. Vad är skillnaden mellan fritt och bundet broderi?
 8. När uppfanns korsstygn broderi?
 9. Vad heter halva korsstygn?
 10. Vad behövs för broderi?

Vad broderas idag?

Den här artikeln handlar i första hand om hantverket broderi. Maskinbroderi utgör idag dock en självklar del av den kommersiella textilindustrin och till exempel företags logotyper återfinns på många plagg i form av broderier. Broderi är ett tidskrävande hantverk som kräver mycket tålamod.

Varifrån kommer broderi?

Broderiet har högt utvecklat i Orienten redan 4000 år f.Kr. I norden har man påträffat broderier i bronsåldersgravar. I Kina har man hittat fynd från Pazyrykkulturen. Mellan dessa tidsepoker fram till 1500-talet påträffar man broderier lite varstans i världen.

Vad heter stygnen?

Korsstygnet är det vanligaste stygnet. Stygnet broderas i två steg, först ett högerlagt stygn som sedan broderas över med ett vänsterlagt stygn. Det färdiga stygnet bildar ett kors eller ett kryss på rätsidan och lodräta stygn på avigsidan.

Vad är räknade korsstygn?

Korsstygn kan sys ett och ett eller i rader, eller täcka en hel yta. Man kan använda flera färger och på så sätt få en realistisk bild. Ofta sys korstygn över räknade trådar, men kan också användas i fritt broderi. ... Korsstygn är också lämpliga för att sy bokstäver, om man vill märka hemtextilier eller sy en bonad.

Vad finns det för Broderistygn?

Några vanliga broderistygn: förstygn, efterstygn, kedjestygn, stjälkstygn, langettstygn, franska knutar.

Vad heter Broderings tyg?

Aidaväv är ett bomullstyg med tydliga rutor som gör det enkelt att brodera på. Storleken anges i antal trådar per cm ex. 5,4 som är den mest vanliga.

Vad är skillnaden mellan fritt och bundet broderi?

En definition är att stygnen i fritt broderi inte sys över räknade trådar. Motsatsen är då trådbundet broderi där stygnen följer trådarna i tyget, så som t ex korsstygn vanligen sys. ... Jag syr fritt, helt efter eget huvud, men räknar trådarna i tyget.

När uppfanns korsstygn broderi?

Korsstygn förekommer över hela världen, men anses ha spridits från Orienten till Europa. Det var vanligt förekommande redan på medeltiden i Europa. På 1700- och 1800-talets vanligt förekommande märkdukar broderades hela alfabetet i korsstygn. Märkböcker med mönster över olika stilsorter spreds av gårdfarihandlarna.

Vad heter halva korsstygn?

Brodera petit point — halva korsstygn.

Vad behövs för broderi?

För att brodera behöver du:

 • en broderinål med trubbig spets.
 • broderigarn, t ex moulinégarn.
 • en broderiväv för korsstygn.
BE