:

Vad är bra att göra mot prostata problem?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är bra att göra mot prostata problem?
 2. Vad är bäst för prostata?
 3. Varför får man förstorad prostata?
 4. Kan prostatan krympa?
 5. Hur snabbt sprider sig aggressiv prostatacancer?
 6. Varför kan jag inte kissa ut allt?
 7. Hur håller man prostatan frisk?
 8. Kan cykling påverka PSA värdet?
 9. Kan förstorad prostata påverka avföringen?
 10. Hur behandlar man godartad prostataförstoring?
 11. Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?
 12. Hur behandlas prostatan med värme?
 13. Vad är prostatacancer?
 14. Hur kan man minska bevär vid prostataförstoring?

Vad är bra att göra mot prostata problem?

Olika sätt att behandla förstorad prostata Du kan få behandling med läkemedel. Du kan bli opererad. Du kan få behandling med mikrovågor eller annan värmebehandling. Du kan få behandling med kateter i urinblåsan.

Vad är bäst för prostata?

En hälsosam kost inklusive rätt mat och kosttillskott som fullkorn, baljväxter, tomater och deras aktiva förening lykopen, vitlök, svamp, frukt som tranbär och D-vitamin kan vara till nytta för att minska risken för prostatacancer eller för att förbättra behandlingen resultat hos patienter med prostatacancer.

Varför får man förstorad prostata?

Prostataförstoring innebär att prostatakörteln växer. Orsaken till detta är okänd men problemet ökar med åldern och manliga könshormoner tros påverka. Godartad ökning av mängden prostatavävnad kallas på fackspråk för benign prostatahyperplasi och förkortas BPH, och leder med tiden till att prostatakörteln förstoras.

Kan prostatan krympa?

5-alfa-reduktashämmare (till exempel finasterid): läkemedlet krymper prostatan med i medeltal 20 procent och effekt kan förväntas vid verifierad förstoring av prostata (>40 ml) eller PSA >1,4 μg/l. Behandlingseffekten kan utvärderas först efter 3–6 månader.

Hur snabbt sprider sig aggressiv prostatacancer?

Cancer i prostatan innebär att en cancertumör har bildats. Först växer den bara inuti prostatakörteln, ofta i de delar som ligger längst från urinröret. Då märker du inte av sjukdomen. Det kan ta 10 till 15 år innan cancertumören sprider sig eller ger symtom.

Varför kan jag inte kissa ut allt?

Urinrörsförträngning innebär att urinröret har blivit trängre än vanligt på något ställe. Då får urinen svårare att komma fram. Du märker det genom att du får svårt att kissa. Urinrörsförträngning beror ofta på att det har bildats ärr efter en skada på urinröret eller efter en inflammation i urinröret.

Hur håller man prostatan frisk?

Behandling. Det finns två typer av läkemedel, den ena gör att musklerna kring urinrör och prostatakörteln slappnar av och ger mindre tryck på urinröret, så kallade alfablockerare, exempelvis Xatral. Den andra typen av läkemedel minskar körtelns storlek, exempelvis Proscar och Avodart. I vissa fall krävs operation.

Kan cykling påverka PSA värdet?

PSA kan också öka i samband med utlösning och även genom ren mekanisk påverkan, till exempel vid cykling, palpation och biopsi.

Kan förstorad prostata påverka avföringen?

Nattliga toalettbesök är det vanligaste symtomet på förstorad prostata och något som många män upplever när blir äldre. Andra symtom kan vara en långsam eller avbruten stråle, täta trängningar och svårigheter att hålla tätt.

Hur behandlar man godartad prostataförstoring?

Kirurgisk behandling används i första hand för patienter med svårare besvär. Den dominerande metoden är bortopererande av prostatavävnad genom urinröret, TURP (transuretral resektion av prostata). Av de mindre invasiva metoderna är behandling med mikrovågor den dominerande, TUMT (transuretral mikrovågsbehandling).

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

 • Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Hur behandlas prostatan med värme?

 • Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är prostatacancer?

 • Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Hur kan man minska bevär vid prostataförstoring?

 • För att minska bevär vid godartad prostataförstoringkan två olika typer av läkemedel användas. Båda minskar urineringsbesvären men på olika sätt. Alfareceptorblockerare får musklerna kring urinröret och prostatakörteln att slappna av.