:

Varför skadas hjärnan av syrebrist?

Innehållsförteckning:

  1. Varför skadas hjärnan av syrebrist?
  2. Varför skadas hjärnan snabbare än en muskel av syrebrist?
  3. Vad kan hända vid syrebrist?
  4. Vilket organ tar först skada vid syrebrist?
  5. Vad händer om man har syrebrist?

Varför skadas hjärnan av syrebrist?

Stroke är ett samlingsnamn för blodpropp(hjärninfarkt) eller blödning i hjärnan. En propp är ett stopp i ett eller flera av hjärnans blodkärl, blödning kan till exempel uppstå när ett kärl i hjärnan brister. Proppen eller blödningen leder till syrebrist i hjärnan vilket kan skada viktiga funktioner.

Varför skadas hjärnan snabbare än en muskel av syrebrist?

Kroppens olika vävnader har olika tolerans mot syrebrist. Hjärnan har extremt hög känslighet medan kroppens muskler klarar ganska stora prestationer under syrebrist (jfr sprinterlöpare). Kroppens muskler kan dessutom tränas att tolerera syrebrist, vilket de inre organen inte kan i någon större utsträckning.

Vad kan hända vid syrebrist?

Syrebrist i hjärnan leder fort till medvetslöshet och döden. Kortare perioder av syrebrist i hjärnan kan ge hjärnskador. Ett tillstånd där kroppens vävnader har syrebrist kallas hypoxi.

Vilket organ tar först skada vid syrebrist?

Hjärnan drabbas av hjärnskador redan efter några minuter, eftersom det är det organ i kroppen som är känsligast för syrebrist.

Vad händer om man har syrebrist?

Patienter med KOL som har kraftig syrebrist har också en stor mjälte som töms när de arbetar och syrebristen förvärras [7]. En annan effekt om man vistas på hög höjd eller tränar fridykning är att benmärgens blodbildning ökar via erythropoietin (EPO) [8]. Ett kraftigt ökad Hb kan även öka risken för blodproppar.