:

Vilka hormoner bildas när vi sover?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka hormoner bildas när vi sover?
  2. Vilka sjukdomar kan påverka sömnen?
  3. Hur viktigt är sömnen för din hälsa?
  4. Kan sömnen bli ytligare av stress?
  5. Vad händer när du sover under sömnen?

Vilka hormoner bildas när vi sover?

Ljuskänsliga celler i ögat Hypotalamus i sin tur skickar signaler till bland annat tallkottkörteln som tillverkar hormonet melatonin (högra bilden ovan). Så länge det är ljust hålls produktionen av melatonin tillbaka, men på kvällen och natten stiger halten och vi blir trötta och sover.

Vilka sjukdomar kan påverka sömnen?

  • Hjärtsvikt, stroke, Parkinsons sjukdom, depression, ångest och demens är andra exempel på sjukdomar som kan påverka sömnen. Även en vanlig förkylning kan störa sömnen på grund av att det blir en viss ansträngning att andas. Ju äldre, desto mer lättväckt När vi blir äldre ändras sömnen.

Hur viktigt är sömnen för din hälsa?

  • Sömnen är viktig för din hälsa. Sömn behövs för att din kropp och din hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. När du sover på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Sömn kan också minska risken för sjukdomar. Vuxna brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn.

Kan sömnen bli ytligare av stress?

  • Sömnen kan bli ytligare av stress och du vaknar kanske tidigt på morgontimmarna. Det är vanligt att du då har svårt att somna om. Stress kan ha många orsaker. Det kan vara tidspress, krav i arbetet och på fritiden eller kanske ekonomiska problem. Men det kan också handla om att du ställer väldigt höga krav på dig själv.

Vad händer när du sover under sömnen?

  • Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap och nya intryck bearbetas. När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas.