:

Hur har Palestina påverkats av konflikten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur har Palestina påverkats av konflikten?
  2. Är FN inblandade i Israel Palestina konflikten?
  3. Hur har Israel påverkats av konflikten?
  4. Hur startade konflikten mellan Israel och Palestina?
  5. Vad tycker Sverige om Palestina?

Hur har Palestina påverkats av konflikten?

Under kriget som följde flydde eller fördrevs hundratusentals palestinier från sina hem. De flesta hamnade i flyktingläger utomlands eller på Västbanken och på Gazaremsan, områden som ockuperades av Israel 1967. Palestinska ledare accepterade på 1990-talet Israels existens och palestinskt självstyre inrättades.

Är FN inblandade i Israel Palestina konflikten?

Konflikten mellan Israel och Palestina är en av FN:s svåraste utmaningar. ... Konflikten startade cirka två år efter FN:s tillkomst genom generalförsamlingens resolution 181(II) av den 29 november 1947 och dess ”delningsplan” vars syfte var att skapa två nya stater på det område som dittills var Palestina.

Hur har Israel påverkats av konflikten?

Introduktion. År 1948 upprättades staten Israel, trots omfattande protester från palestinierna som bodde i området. Sedan dess har konflikten präglats av en skev maktbalans: ett militärt starkt Israel med starkt amerikanskt stöd på den ena sidan och ett splittrat palestinskt folk utan en separat stat på andra sidan.

Hur startade konflikten mellan Israel och Palestina?

När FN utropade staten Israel 1948 var tanken att området skulle delas i en judisk stat och att resten skulle tillfalla arabstaterna (som en del av panarabismen som rådde under den tiden). Beslutet ledde omedelbart till krig mellan araberna i Israel (palestinierna) och judarna.

Vad tycker Sverige om Palestina?

Sveriges roll i konflikten Sverige har ett stort engagemang när det gäller det palestinska stadsbyggandet och verkar för att Palestina ska bli en självstädning, demokratisk och livskraftig stat som lever sida vid sida med Israel i fred.