:

Hur påverkar socioekonomiska situation hälsan?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar socioekonomiska situation hälsan?
  2. När kan socioekonomisk status påverka vården?
  3. Vad är låg socioekonomisk status?
  4. Vad är en socioekonomisk situation?
  5. På vilka sätt har arbetet betydelse för individens livsvillkor?

Hur påverkar socioekonomiska situation hälsan?

Socioekonomisk position har i flera studier visat sig ha samband med hälsa där personer från de lägre positionerna ofta uppvisar en sämre hälsa än de bland de högre. Forskning visar dock på att både socioekonomiska skillnader och hälsoskillnader varierar mellan åldrarna.

När kan socioekonomisk status påverka vården?

Vårdval bör ta hänsyn till socioekonomiska faktorer, visar registerstudie. ... Individer i gruppen med lägst socioekonomiskt index hade störst läkemedelskonsumtion, 653 DDD/individ, medan motsvarande siffra i gruppen med högst index var 499 DDD/individ.

Vad är låg socioekonomisk status?

Socioekonomisk status, eller socioekonomisk indelning, är statistikens motsvarighet till samhällsklasser. I begreppet socioekonomisk status innefattas individers ekonomiska och sociala status i förhållande till andra. En låg socioekonomisk status är förknippad med fattigdom och sämre vård.

Vad är en socioekonomisk situation?

När man redovisar statistik efter socioekonomiska faktorer kan det handla om grupper som är skapade baserat på till exempel utbildningsnivå, inkomst eller yrke. Den socioekonomiska indelningen (SEI) är en klassifikation som i huvudsak är baserad på uppgifter om individers yrken.

På vilka sätt har arbetet betydelse för individens livsvillkor?

I Sverige finns tydliga hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper. Arbetare löper till exempel dubbelt så stor risk att dö i hjärtinfarkt som tjänstemän. Det finns helt klart skillnader i hälsa mellan människor med olika livsvillkor. ...