:

Hur påverkas huden av klimatet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas huden av klimatet?
  2. Hur kan kemikalier i skönhetsprodukter skada våra kroppar och påverka miljön?
  3. Vad påverkar huden positivt?
  4. Får finnar av?
  5. Hur påverkas huden av förändringarna som sker i Talgproduktionen?
  6. Hur skyddar vi människor vår hud på bästa vis?
  7. Hur påverkar skönhetsprodukter miljön?

Hur påverkas huden av klimatet?

Extrema temperaturer och snabba temperaturväxlingar påverkar huden. I kalla förhållanden reagerar huden genom att dra samman blodkärlen för att förhindra att kroppen förlorar för mycket värme. Ihållande kalla temperaturer minskar talgproduktionen och får huden att torka ut.

Hur kan kemikalier i skönhetsprodukter skada våra kroppar och påverka miljön?

I tvålar, deodoranter och hårprodukter är det vanligt med hormonstörande och allergiframkallande ämnen. I vissa rakkrämer, smink och hudkrämer finns PFAS, som kan orsaka leverskador, påverka djurs förmåga att få barn och som inte bryts ner i naturen.

Vad påverkar huden positivt?

Vilken mat påverkar huden positivt? – Försök att äta en sund och varierad kost. Då får du i dig alla näringsämnen som huden behöver, exempelvis vitamin A, D och E, fetterna omega-3 och omega-6 samt mineralet zink. Ät gärna extra mycket av frukt, grönsaker, nötter och fullkornsprodukter.

Får finnar av?

Varför får jag finnar? I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att talgkörtlarna börjar bilda mer talg. Det är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning proppas igen och du får en pormask.

Hur påverkas huden av förändringarna som sker i Talgproduktionen?

I överhuden (det översta lagret, också kallat epidermis) minskar även talgproduktionen och innehållet av hyaluronsyra** vilket gör vår hud mer torr och sträv. Även detta är således bidragande faktorer till att mer framträdande linjer och rynkor lättare kan uppstå.

Hur skyddar vi människor vår hud på bästa vis?

Du kan förebygga hudskador genom att se till att minimera din hudexponering för skadliga ämnen. Det är också av betydelse att du vårdar din hud om den blir torr.

Hur påverkar skönhetsprodukter miljön?

Miljögifterna PFAS bryts inte ner i naturen och kan inte renas bort i reningsverken. Ändå används de i en mängd produkter som kläder, matförpackningar och kosmetika. PFAS är en grupp vatten- och smutsavstötande kemikalier som finns i många vardagsprodukter. ...