:

Hur påverkar värmen kroppen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar värmen kroppen?
  2. Hur måste människan anpassa sig till att leva i extrem värme?
  3. Vad göra vid värme?
  4. Vad är extrem värme?
  5. Får man högt blodtryck av värme?

Hur påverkar värmen kroppen?

Vid värme vidgas de ytliga blodkärlen och svettningen ökar. Om man inte får i sig tillräckligt med vätska blir blodet tjockare och risken för blodpropp ökar. Hjärtat måste arbeta hårdare för att få ut tillräckligt med syre i kroppen. Det innebär en ökad belastning på hjärtat som kan leda till en allvarlig hjärtsvikt.

Hur måste människan anpassa sig till att leva i extrem värme?

Rum som vetter åt söder och lätt blir varma bör undvikas för verksamheter där människor, särskilt de sårbara, vistas en stor del av dygnet. God isolering skyddar mot kyla men också mot värme. Tilläggs- isolering kan därför ge positiva effekter på inomhusklimatet både under den kalla delen av året och vid värmeböljor.

Vad göra vid värme?

Håll kroppen sval Skydda huvudet med en hatt och var i skuggan så mycket som möjligt. Svalka dig då och då med en sval dusch eller ett bad. Du kan också lägga en blöt handduk runt nacken. Har du möjlighet att låna eller köpa någon form av fläkt kan det kännas skönt.

Vad är extrem värme?

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 30°C tre dagar i följd. Klass 2-varning för extremt höga temperaturer: Prognos som visar en maxtemperatur på minst 30°C i fem dagar i följd och/eller att maxtemperaturen ligger på minst 33°C tre dagar i följd.

Får man högt blodtryck av värme?

Negativa hälsoeffekter orsakade av värme Kraftig svettning irriterar huden och ökar risken för hudförändringar och hudsjukdomar. Hormonella förändringar orsakade av värme kan leda till svullnader i ben och fötter. Risken ökar om man är överviktig och har högt blodtryck.