:

Hur blir man av med tryck över bröstet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man av med tryck över bröstet?
  2. Varför är förhöjt blodtryck så farligt?
  3. Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?
  4. Vilka faktorer bidrar till högt blodtryck?
  5. Hur ska man sträva efter ett blodtryck under 130/80 mm Hg?

Hur blir man av med tryck över bröstet?

Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring därför 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte snabbt går över.

Varför är förhöjt blodtryck så farligt?

  • Om blodtrycket är riktigt högt kan det orsaka yrsel, huvudvärk och trötthet men många gånger märks inga symtom. Måttligt förhöjt blodtryck är oftast inte farligt eller obehagligt i sig men kan ge upphov till allvarliga sjukdomar som stroke, hjärtsvikt, njursvikt, hjärtinfarkt och rytmrubbningar i hjärtat som exempelvis förmaksflimmer.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

  • Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Vilka faktorer bidrar till högt blodtryck?

  • Ofta är det flera bakgrundsfaktorer som sammantaget bidrar till det höga blodtrycket. Genetisk benägenhet, övervikt, stress, matvanor, hög alkoholkonsumtion kan bidra till ett högt blodtryck. Blodtrycket ökar också med åldern i alla moderna civilisationer.

Hur ska man sträva efter ett blodtryck under 130/80 mm Hg?

  • Enligt hjärtläkaren Peter Vasko ska man sträva efter att ha ett blodtryck under 130/80 mm Hg och helt perfekt om det är 120/70.