:

Varför pratar man danska på Grönland?

Innehållsförteckning:

  1. Varför pratar man danska på Grönland?
  2. Vart talar man grönländska?
  3. Var talar man färöiska?
  4. Hur kommer det sig att man på Grönland har obligatorisk Danskundervisning?
  5. Hur många pratar danska på Grönland?

Varför pratar man danska på Grönland?

Språklig press från danskan När Grönland kolonialiserades av Danmark på 1700-talet utsattes grönländskan av stark dansk konkurrens. Det berodde inte på någon massiv dansk inflyttning (det bor inte mer än cirka 7 000 danskar på Grönland), utan snarare på att danskan tog över i alla officiella sammanhang.

Vart talar man grönländska?

Grönland och kolonisering Grönländska (kalaallisut), som tillhör de inuitiska språken som talas i Alaska, Kanada och Grönland, är uppdelad i tre dialekter: Västgrönländska (kalaallisut), som är den vanligaste varianten, östgrönländska (tunumiit oraasiat) och Thulespråk (Inuktun).

Var talar man färöiska?

Färöiska - ett nordiskt språk Färöiska är det minsta av de nordiska språken. Man räknar med att omkring 75.000 människor talar färöiska, varav omkring 52.000 av dessa är bosätta på Färöarna.

Hur kommer det sig att man på Grönland har obligatorisk Danskundervisning?

Men med den konstitutionella ändringen 1953, då koloniseringen officiellt upphörde och Grönland blev ett dansk län, tvingades grönländarna att lära sig danska på bekostnad av sitt modersmål. ... Som ett resultat lärde sig många barn under perioden inte sitt modersmål.

Hur många pratar danska på Grönland?

Danska

Talas iDanmark Färöarna Grönland Tyskland
RegionNorden
Antal talare6 miljoner
Statusstabilt
Officiell status