:

Vad innehåller cytostatika?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innehåller cytostatika?
  2. Vilka läkemedel är cytostatika?
  3. Hur fungerar cytostatika?
  4. Kan cytostatika döda normala celler?
  5. Vad är sena biverkningar av cytostatika?
  6. Har du feber under cytostatikabehandling?

Vad innehåller cytostatika?

Cytostatika är läkemedel som är vanliga vid behandling av olika cancersjukdomar. De innehåller ämnen som vår kropp inte känner igen. Kroppen försöker därför bryta ner läkemedlet till vattenlösliga ämnen och göra sig av med dem genom olika kroppsvätskor.

Vilka läkemedel är cytostatika?

Cytostatika och cytotoxiska läkemedel används vid behandling av tumörsjukdomar och för att dämpa immunreaktioner vid till exempel transplantationer eller vid olika former av autoimmuna sjukdomar, som exempelvis reumatoid artrit och psoriasis.

Hur fungerar cytostatika?

  • Så fungerar cytostatika Cancer uppstår till följd av genförändringar i celler. Genförändringarna leder till att cellerna delar sig ohämmat och tappar förmågan att dö när de blir gamla. Genom cytostatika kan man döda eller åtminstone hämma tillväxten av dessa celler och på så vis bota cancer eller bromsa sjukdomsförloppet.

Kan cytostatika döda normala celler?

  • Cytostatika kan inte skilja tillräckligt bra på cancerceller och normala, snabbväxande celler. Cancerbehandling med cytostatika dödar därför också oftast en del av de normala cellerna i till exempel benmärg, hår och slemhinnor. Det kan medföra biverkningar såsom. sänkta blodvärden.

Vad är sena biverkningar av cytostatika?

  • Sena biverkningar av cytostatikabehandling Ibland är cytostatika förknippade med mer långvariga och så kallade sena biverkningar. Dessa är till exempel hjärtskada, lungskada eller risk för försämrad njurfunktion.

Har du feber under cytostatikabehandling?

  • Om du får feber under cytostatikabehandling bör du kontakta ditt sjukhus och få råd och inte vänta hemma på att febern ska gå över. Blödningar. ... Den som i vanliga fall har lätt att må illa löper större risk för illamående även vid cytostatikabehandling. Patienter med ångest mår mer illa.