:

Hur ser UV-strålning ut?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ser UV-strålning ut?
  2. Hur påverkas vi av måttliga doser av ultraviolett strålning?
  3. Vilka UV strålar är farliga?
  4. Vilket är våglängdsområdet för UV-ljus?
  5. Hur kan UV-strålning påverka en cell?
  6. Vilka egenskaper har UVB-strålningen?
  7. Vad är UVA-strålning?
  8. Hur mäts radioaktiv strålning i Nordeuropa?

Hur ser UV-strålning ut?

Ultraviolett strålning, även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Förledet ultra (latin för 'bortom') kommer av att UV-strålningen befinner sig bortom det mest kortvågiga violetta ljuset i ett spektrum.

Hur påverkas vi av måttliga doser av ultraviolett strålning?

Ju mer energi desto större är risken för skador, till exempel hudrodnader, solsveda och brännskador. UV-strålningen bryter ner kollagenet i huden vilket leder till att huden åldras i förtid. UV-strålning kan också påverka hudens DNA, något som i värsta fall kan orsaka hudcancer.

Vilka UV strålar är farliga?

UV-B stråling Produktionen av pigment är hudens egen försvarsmekanism för att skydda sig mot strålningen. Om exponeringen för UVB-strålningen blir för stor, orsakar det hudrodnad och solbränna. Och i vissa fall kan det leda till hudcancer.

Vilket är våglängdsområdet för UV-ljus?

UVljus Page 3 Vad är UVljus Page 4 Vad är UVljus UV-ljus en elektromagnetisk strålning. UVC våglängd (100–280 nm) och all UVC från solen absorberas av ozonskiktet i den övre delen av atmosfären, används i desinficerande syfte av vatten, luft och ytor. Används även för härdning.

Hur kan UV-strålning påverka en cell?

UV-strålningen bryter ner kollagenet i huden vilket leder till att huden åldras i förtid. UV-strålning kan också påverka hudens DNA, något som i värsta fall kan orsaka hudcancer.

Vilka egenskaper har UVB-strålningen?

  • UVB-strålningen har även dessa egenskaper: 1 Att starta produktionen av D-vitamin i huden. 2 Att öka produktionen av vissa celler i huden och göra den tjockare. 3 Att öka mängden pigment i huden.

Vad är UVA-strålning?

  • UVB-strålning 1 Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. 2 Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. 3 UVB tränger inte lika långt ner i huden som UVA gör.

Hur mäts radioaktiv strålning i Nordeuropa?

  • Mystisk radioaktivitet mäts i Nordeuropa Flera nordiska mätstationer har rapporterat att de har fångat upp svag radioaktiv strålning som inte har någon naturlig förklaring. Enligt Statens strålskyddsinsitut har man uppmätt låga nivåer av de radioaktiva isotoperna cesium-134, cesium-137, kobolt-60 och rutenium-103.