:

Hur påverkas miljön av torka?

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkas miljön av torka?
  2. Vilka områden kan drabbas av torka?
  3. Hur påverkas miljön av vattenbrist?
  4. Vad händer när grundvatten reserverna minskar?
  5. Hur påverkar torka djuren?
  6. Vad är långvarig torka?
  7. Vad leder till torka?

Hur påverkas miljön av torka?

Det kan leda till vattenbrist och konkurrens mellan olika användning av vatten, till exempel dricksvattenförsörjning, industriell verksamhet eller bevattning. Till följd av långvarig torka ökar även risken för bränder i skog och mark. Några kända torrsomrar under senare år är 1975, , 19.

Vilka områden kan drabbas av torka?

Svår torka och uteblivna regn har under flera år orsakat extrem matbrist i länderna i Afrikas horn. I sommar riskerar situationen att bli värre än någonsin för barn och familjer i Somalia, delar av Etiopien och norra Kenya. För att sätta stopp för en ny hungerkris måste hela världen hjälpas åt.

Hur påverkas miljön av vattenbrist?

Vattenbrist påverkar både dricksvattenförsörjning och förutsättningar för jord- och skogsbruk, industri och turism. Den påverkar också förutsättningarna för växter och djur i sjöar och vattendrag. Situationer med låg nederbörd och torka är inte unika, det har förekommit betydande torrår flera gånger under 1900-talet.

Vad händer när grundvatten reserverna minskar?

Både höjda och sänkta grundvattennivåer kan påverka grundvattenkvaliteten. När grundvattennivåerna sjunker ökar halter av kemiska ämnen och ökande grundvattennivåer medför minskade halter, det vill säga det sker en utspädning.

Hur påverkar torka djuren?

Långvarig torka innebär stora problem för lantbruket. För djurhållningen innebär det att fodertillgången försämras både på bete och det som skördas. Dessutom blir vattentillgången till djuren sämre. För lantbruk med djurhållning varar ett års torka längre än det enskilda året.

Vad är långvarig torka?

Torka är långa perioder med lite eller inget regn och som i värsta fall kan leda till ökenspridning. Långvarig torka kan betyda mycket olika saker på olika håll i världen. Torrperioder är ett återkommande naturfenomen, men på grund av klimatförändringen har de torra perioderna blivit fler och längre.

Vad leder till torka?

Torka uppstår då det regnar alldeles för lite och det är ovanligt varmt väder. Under en sådan här period är avdunstningen större än nederbörden (regn eller snö). - Nederbörden beror på hur luftströmmarna rör sig och hur klimatet förändras, säger Mikael Hildén, direktör på Finlands Miljöcentral.