Hur många Björksorter finns det i Sverige?
Innehållsförteckning:
- Hur många Björksorter finns det i Sverige?
- Vilka och hur många sorters björk finns i Sverige?
- Hur vanligt är björk i Sverige?
- Hur många arter av björk finns det?
- Vilka sorters Björk finns det?
Hur många Björksorter finns det i Sverige?
Det finns två trädformade björkarter i Sverige, vårtbjörk och glasbjörk. Glasbjörk dominerar och står för ca tre fjärdedelar av landets virkesförråd av björk. I södra Sverige är andelen vårtbjörk 30–50 % medan den i norra Sverige sjunker till 10–20%.
Vilka och hur många sorters björk finns i Sverige?
I Sverige växer tre arter björk – vårtbjörk, glasbjörk och dvärgbjörk. Det är i regel de två första man tänker på när man på svenska talar om "björk". Den i södra Skandinavien något vanligare björken heter vårtbjörk (Betula pendula), och den kom invandrande söderifrån.
Hur vanligt är björk i Sverige?
Björken (Betula) är vårt vanligaste lövträd och växer i hela landet. I Sverige finns vårtbjörk (Betula pendula), glasbjörk (Betula pubescens) och dvärgbjörk (Betula nana), men det är de två förstnämnda som ofta sammanförs till arten vanlig björk.
Hur många arter av björk finns det?
Björken är ett pionjärträd som är först att etablera sig efter skogsbrand eller avverkning. Det finns tre olika björkarter i Sverige: dvärgbjörk, vårtbjörk och glasbjörk. Masurbjörk kallas virket när björken antar en speciell knotig växtform som ger en särskilt vacker ådring av träet.
Vilka sorters Björk finns det?
I Sverige finns två virkesproducerande arter - vårtbjörk (Betula pendula) och glasbjörk (Betula pubescens). Glasbjörk med sina rundade och enkeltandade blad.