:

Hur länge räcker 40 liter ved?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge räcker 40 liter ved?
  2. Hur mycket eldar man?
  3. När ska man ta in veden?
  4. När är veden för gammal?
  5. Kan man elda rutten ved?

Hur länge räcker 40 liter ved?

De nätpåsar ved om 40 liter som säljs på bensinmackar och stormarknader är travade. Femton sådana påsar motsvarar alltså ungefär en kubikmeter stjälpt mått. Trädslaget spelar också roll för hur mycket värmeenergi du får för pengarna. Ju tätare trä desto mer energi.

Hur mycket eldar man?

Du kan räkna med att du eldar omkring 3 kg ved per timme. Det är antagligen lite mindre men det är bättre att räkna med mer. Om du myseldar kanske det blir 4 timmar per dag. Det betyder alltså 12 kg ved per dag.

När ska man ta in veden?

Så kan du torka ved utomhus För torkning av ved utomhus välj en plats där vinden kommer åt ordentligt och gärna soligt. Förvara inte veden direkt på marken då den tar åt sig av markfukten. Att lägga en presenning direkt på ved är inte bra, annat än just när ett skyfall drar över.

När är veden för gammal?

När ved får ligga väldigt länge och torka kan den anses vara gammal helt enkelt för att den blir för torr. En tumregel är att fuktighetshalten i veden inte ska gå under 15 procent. Bäst är när fuktighetshalten ligger mellan 15 och 20 procent.

Kan man elda rutten ved?

Sedan ska veden klyvas så att inte barken hindrar fukt från att avdunsta. Veden ska även torkas inomhus i minst 14 dagar innan den har rätt fukthalt och kan eldas. Så du kan inte ta veden direkt från vedstapeln och börja elda.