:

Hur länge håller en oöppnad Amarone?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge håller en oöppnad Amarone?
  2. När ska man dricka Amarone?
  3. Hur länge spara rött vin?
  4. Vilket Amarone vin är godast?
  5. Vad passar Amarone till?
  6. Hur länge ska man lufta Amarone?

Hur länge håller en oöppnad Amarone?

En Amarone från en bra årgång och vingård kan åldras upp till 20 år och ibland ännu längre. Men var försiktig med mindre årgångar (som 2002), dessa åldras inte väl och bör drickas när de är fortfarande unga som är mellan fem och sju år.

När ska man dricka Amarone?

Amarone är ju ett ganska fylligt och fruktigt rött vin och passar utmärkt till traditionella italienska rätter som exempelvis Melanzane di Parmigiano, Vitello Milanese, men annars till kött, vilt och lamm och pasta med en stark tomat- eller tryffelsås.

Hur länge spara rött vin?

De flesta öppnade viner på flaska behåller smaken i 3–4 dagar. Är de bra förslutna och står i kylskåp klarar de sig ungefär en vecka. Fatlagrade viner har utsatts för syre under lagringen och håller därför bättre. Ett fylligt och strävt rödvin brukar vara mer långlivat än ett lätt och aromatiskt vitt vin.

Vilket Amarone vin är godast?

Bästa amarone-vinerna på Systembolaget

  • Villa Righetti Amarone 2014 (75184) Italien, 215 kronor. ...
  • Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2015 (28002) Italien, 284 kr. ...
  • Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2016 (2304) Italien, 159 kronor (37,5 cl)

Vad passar Amarone till?

Amarone är faktiskt ett av de få rödviner som enligt mig passar till ost, och gärna till den lagrade parmesanen. Men visst fungerar vinet även till kött men det bör vara rätter med mycket smak och gärna lite söta tillbehör så som rotfrukter eller barbecuesås.

Hur länge ska man lufta Amarone?

Häll i stället vinet längs kanten på en karaff så att vinet noga exponeras för syre. Snurra karaffen ett par varv och låt stå i minst 30 minuter, gärna längre. Ju strävare och fylligare vin, desto längre bör det luftas. Vinkaraffer har bred botten för att vinet ska exponeras av så mycket syre som möjligt.