:

Hur mycket Nitritsalt ska man ha?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket Nitritsalt ska man ha?
  2. Hur använder man Nitritsalt?
  3. Hur Torrsaltar man?
  4. Hur mycket saltlag per kilo kött?
  5. Hur mycket ska man salta kött?
  6. Hur man röker rådjur?

Hur mycket Nitritsalt ska man ha?

1 tesked askorbinsyra räcker till 1 liter saltlag. Ha dock i åtanke att nitrithalten kan bli så låg den inte längre har en skyddande effekt mot botulism. Köp nitritsalt i livsmedelsgodkänd hink om 2,5 kg eller hink om 5 kg här.

Hur använder man Nitritsalt?

Nitritsalt används vid tillverkning i charkindustrin för att hämma tillväxten av mikroorganismer i fisk- och köttprodukter. Inom charkindustrin används nitritsalt främst för att hämma tillväxten av mikroorganismer i köttprodukter. Det ger dessutom köttet en mycket tilltalande och fin röd färg.

Hur Torrsaltar man?

Torrsaltning innebär att man lägger varan i rikligt med salt utan vätska till exempel sill. Proportionen skall vara minst 10% av varans vattenhalt för att hindra bakterieutveckling. Torrsaltade varor lakas ur (avsaltas) i vatten många timmar innan tillredning och konsumtion.

Hur mycket saltlag per kilo kött?

Recept Brine eller Saltlake 10% Kyl ned och använd i saltspruta för att smaksätta kött. Saltlaken håller ett par veckor i kylskåp. Det går åt ca 1-1,3 dl saltlake per kilo kött eller fisk. Spruta in saltlake på många olika ställen och lite åt gången, låt sedan gärna köttet ligga ett par timmar innan du tillagar det.

Hur mycket ska man salta kött?

I Danmark används en metod som kallas för gourmetsaltning, den innebär att man masserar in ca 10 gram (ca 1 ½ tsk) salt per kilo kött. En stek får sedan ligga i ett dygn i kylen för att saltet ska tränga in och ge en lätt rimning. För en mindre detalj, till exempel en fläskkotlett räcker det med någon timme.

Hur man röker rådjur?

Personligen röker jag allt varmrökt viltkött (förutom vildsvin) till 68-70 grader kärntemperatur i drygt 90 graders rökskåpstemperatur. Ett lår från till exempel dovvilt tar 12–15 timmar, rådjur 5–8 timmar.