:

Hur länge Fermentera?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge Fermentera?
  2. Hur mycket surkål ska man äta per dag?
  3. Vad händer när man Fermenterar?
  4. Hur fermentera?
  5. Är det bra att äta surkål?

Hur länge Fermentera?

Enkelt förklarat fermenterar du grönsaker genom att lägga dem, hela eller skurna, i ett patentglas, täcka dem med en saltlag och stänga locket. Sedan låter du grönsakerna jäsa i glaset i 3–4 veckor vid 18–20 grader. Är det kallare tar det längre tid, är det varmare är fermenteringsprocessen kortare.

Hur mycket surkål ska man äta per dag?

Forskare menar att några matskedar om dagen räcker, gärna i samband med en måltid. Men var noga med att du får tag i opastöriserade grönsaker! Om grönsakerna har pastöriserats (upphettats) dör de nyttiga mjölksyrebakterierna och en del av näringen försvinner.

Vad händer när man Fermenterar?

Den kallas även fermentering eller mjölksyrajäsning eftersom mjölksyrabakterier på grönsakerna omvandlar, fermenterar, kolhydrater till bland annat mjölksyra som i sin tur gör det blir syrligt. De flesta grönsaker går att fermentera, men de vanligaste är vitkål, morötter, rödbetor, gurka och oliver.

Hur fermentera?

Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten riktigt hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Tänk vitkål till surkål, mjölk till yoghurt – samma råvara, olika smaker.

Är det bra att äta surkål?

Syrade grönsaker är särklit bra om du har en inflammation i kroppen. Det är då som immunförsvaret behöver all hjälp det kan få. Genom att äta några matskedar surkål till varje måltid förser du tarmarna med nyttiga bakterier som t ex laktobaciullus planetarium (i dagligt tal mjölksyrebakterier).