:

När kan jag plantera pioner?

Innehållsförteckning:

  1. När kan jag plantera pioner?
  2. Kan man ta skott på pioner?
  3. Hur ska pioner skötas?
  4. Kan man så Pionfrön?
  5. Hur förökas pioner?

När kan jag plantera pioner?

Pioner kan du planera året runt, men det allra mest gynnsamma för plantan är att plantera pioner under hösten.

Kan man ta skott på pioner?

Pioner har den egenheten att deras grenar, själkar och blad inte har förmåga att bilda rötter vilket innebär att man alltså inte kan ta sticklingar av pioner. Istället förökas sorter vegetativt genom delning av rötterna och de kan också odlas från frö.

Hur ska pioner skötas?

Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan. Om pionerna inte blommar kan det vara ett tecken på att de står för djupt. Busk/trädpion vill stå något djupare och få mer plats för sina rötter. Gödsla med naturgödsel på våren, efter blomning är det bra att strö ut lite benmjöl runt pionerna.

Kan man så Pionfrön?

Så pionfrön direkt på hösten Skörda fröna när fröhöljet spruckit upp, och man ser de bruna fröna som liknar kaffebönor. Stoppa ner dem direkt i småkrukor med såjord, och sätt krukorna i en kallbänk över vintern. (Man kan så klart sätta dem direkt i jorden, men då glöms de lätt bort och kan bli bortrensade av misstag.)

Hur förökas pioner?

Delning är det vanligaste sättet att föröka pioner. Det gör man på hösten och 3-5 knoppar på en 10-20 cm rotbit räcker för att få en ny planta. Det går också att flytta en pion. Man får räkna med att det tar något år innan den blommar igen.