:

Hur länge har Hesa Fredrik funnits?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge har Hesa Fredrik funnits?
  2. När började Hesa Fredrik?
  3. Vad gör man om Hesa Fredrik låter?
  4. När går Krigslarmet?
  5. Har Hesa Fredrik använts på riktigt?

Hur länge har Hesa Fredrik funnits?

Systemet för utomhusvarning har funnits med oss länge och namnet Hesa Fredrik ska ha uppkommit när signalen testades för första gången 1931.

När började Hesa Fredrik?

På födelsedagen är det återigen dags att kolla hur rösten låter. Vid klockan 15 på måndagen kommer ”Hesa Fredrik” att testas och ett tjut kommer att höras. Men ”Hesa Fredrik” har sin funktion – att varna oss för påtaglig fara. Namnet har funnits länge men uppkom 1931 när signalen testades för första gången.

Vad gör man om Hesa Fredrik låter?

Det man bör göra om man hör signalen är att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SVT. Där sänds ett meddelande om vad som har hänt eller vad som kan hända och anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig.

När går Krigslarmet?

Används vid fara för krig och består av 30 sekunders signal följt av 15 sekunders tystnad. Om signalen ljuder ska man lyssna på radio, ordna så att man snabbt kan lämna bostaden, undvika att ringa timmarna efter larmet och ta reda på var det finns skyddsrum och hjälpa till att göra i ordning det.

Har Hesa Fredrik använts på riktigt?

Tack och lov känner många svenskar inte igen "Hesa Fredrik" från skarpa lägen, utan från de regelbundna tester som görs. En seglivad myt är att signalen testas varje månad. Det stämmer inte. Eller har i alla fall inte gjort på cirka en mansålder.