:

Hur länge är vanligt att ett spädbarn behöver sola vid gulsot?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge är vanligt att ett spädbarn behöver sola vid gulsot?
  2. När blir gulsot Farligt?
  3. Kan man få gulsot som vuxen?
  4. Varför får man gulsot vid födsel?
  5. Vad innebär gulsot hos spädbarn?
  6. Kan bebisar dö av gulsot?
  7. Hur blir man smittad av gulsot?

Hur länge är vanligt att ett spädbarn behöver sola vid gulsot?

Vanligtvis försvinner den fysiologiska gulsoten under andra levnadsveckan. En liten del av barnen förblir gula även efter detta. Det kan då bero på annan bakomliggande sjukdom, även om barnet ter sig välmående.

När blir gulsot Farligt?

Kan gulsot vara skadligt för mitt barn ? De flesta barn har en mild och helt harmlös gulsot. Under vissa omständigheter kan dock bilirubin-nivåerna bli mycket höga, och i värsta fall resultera i hjärnskada. För att undvika detta bör alla nyfödda undersökas noggrant för gulsot och ev.

Kan man få gulsot som vuxen?

Gulsot hos en vuxen person kan bero på många saker, till exempel hepatit, gallsten eller leverproblem.

Varför får man gulsot vid födsel?

Utsöndras via levern Innan förlossningen tar mammans lever hand om bilirubin från fostret. Orsaken till att de flesta nyfödda barn utvecklar gulsot är att det tar några dagar innan deras egen lever fungerar tillräckligt bra för att hinna ta hand om bilirubinet i den takt det bildas.

Vad innebär gulsot hos spädbarn?

De flesta för tidigt födda barn men också en del barn som är födda i fullgången tid får gulsot under några dygn. Under fostertiden har barnet ett högre antal röda blodkroppar. När barnet är fött behövs inte samma antal röda blodkroppar och dessa bryts då ner.

Kan bebisar dö av gulsot?

Gulsot är oftast lindrigt, men om bilirubinvärdet fort blir för högt kan det leda till skador. Det är mycket ovanligt i Sverige, eftersom nyfödda barn kontrolleras för gulsot och behandlas om det behövs.

Hur blir man smittad av gulsot?

Annan benämning: Epidemisk gulsot. Hepatit A orsakas av ett virus som globalt sett sprids främst via avloppsförorenat vatten. Sjukdomen drabbar i princip endast människan och förekommer allmänt i länder med dålig dricksvattenhygien, men kan även smitta från person till person eller via livsmedel.