:

När är det säsong för Blomkål?

Innehållsförteckning:

  1. När är det säsong för Blomkål?
  2. Hur mycket Blomkål kan man äta?
  3. Hur produceras Blomkål?
  4. Hur delar man Blomkål?
  5. När är det säsong för avokado?
  6. När är det säsong för paprika?
  7. Hur skörda blomkål?
  8. Var finns blomkål?

När är det säsong för Blomkål?

Sommar (juli till september) Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini.

Hur mycket Blomkål kan man äta?

Borde inte jag få de gratis? Visste du att man kan äta bladen/blasten på en blomkål och lika så med broccoli? Man behöver egentligen inte ta bort nåt om de inte ser oanvändbar ut. Bladen är goda och spröda att ha i en sallad eller wok!

Hur produceras Blomkål?

Blomkål odlas nu allmänt i hela världen. Växten kräver en jämn tillgång på vatten, och rotsystemet är relativt klent. Blomkålshuvudet är känsligt för stötar, och det gulnar om det utsätts för ljus. Odling i Sverige kan ske över hela landet, men den anses svårodlad.

Hur delar man Blomkål?

Blomkålen kan också delas i buketter. Skär ut rotstocken. Bryt loss större block. Skär av "rötterna" för att få fina små buketter.

När är det säsong för avokado?

I Europa, främst i Spanien och Italien, skördas ekologisk avokado från oktober till april. Från maj till oktober kommer avokadon med båt från bland annat Mexiko och Peru.

När är det säsong för paprika?

I Sverige skördas ekologisk paprika från augusti till oktober (ingen stor produktion) och eftersom paprika behöver mycket värme odlas den i växthus. Det finns dock snabba sorter som är bättre anpassade till vårt klimat.

Hur skörda blomkål?

SKÖRD: Skär av huvudena innan de börjar spricka upp eller bli ludna. Blomkålshuvud blir lätt gula vid starkt solsken och torka. Blomkålen tål några graders frost, men måste tina upp riktigt innan den skördas. Helst ätes blomkålen färsk, men den klarar sig hyggligt någon vecka i kyl eller källare.

Var finns blomkål?

I sin vilda form är blomkålen spridd i medelhavsområdet, i södra England och Irland. De odlade typerna av blomkål härstammar från mindre Asien, där de odlades under årtusenden. Grekerna odlade blomkål under antiken medan spanjorerna däremot inte anlade sina blomkålsland förrän på 1200-talet.