:

Hur länge står sig ärtsoppa i kylen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge står sig ärtsoppa i kylen?
  2. Kan man äta gammal ärtsoppa?
  3. Är ärtsoppa svenskt?
  4. Hur länge håller öppnad ärtsoppa?
  5. Är ärtsoppa farligt?
  6. Varför äter vi ärtsoppa på torsdagar?

Hur länge står sig ärtsoppa i kylen?

En älskad vardagsrätt som passar utmärkt till storkok. Din ärtsoppa kan med fördel stå i kylen ett dygn före servering så att smaken blir fylligare. Hoppa över köttet för en vegetarisk version.

Kan man äta gammal ärtsoppa?

När bäst före datum sätts utgår man från bl a branschstandarder, tester och förvaringsanvisning. I ett rullpack har ärtsoppan först kokat i ett par timmar och då är den garanterat steril. För att den då ska bli dålig krävs att den kommer i kontakt med antingen någon mikrobiologisk varelse eller syre.

Är ärtsoppa svenskt?

I Sverige är konsumtion av ärtsoppa belagt åtminstone sedan 1200-talet. ... En gammal tradition i Sverige är att servera ärter med fläsk på torsdagar. Under den katolska tiden var fredag en köttfri dag och då kunde man äta ärter med fläsk som torsdagsmat i Sverige.

Hur länge håller öppnad ärtsoppa?

Förvaring

Total hållbarhet (dagar):1095
Förvaringsinstruktioner:Helkonserv. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp (max +8°C) i 2-3 dagar.

Är ärtsoppa farligt?

Inte farlig för friska Det tar mellan åtta timmar och ett dygn innan den som har fått i sig höga doser av bakterien Clostridium perfringens blir sjuk. ... Även vid tillagning av långkok, till exempel ärtsoppa, kan bakterien överleva och om soppan kyls ned för långsamt får bakterien gott om tid att föröka sig.

Varför äter vi ärtsoppa på torsdagar?

Att vi äter ärter och fläsk på torsdagen anses hänga samman med att man under den katolska tiden inte åt något kött på fredag, Jesus dödsdag. På torsdag skulle det istället ätas ordentligt och inte minst kött. Begreppet ärter och fläsk inbegriper både ärtsoppa som andra kombinationer av stuvade ärter och kokt fläsk.