:

Vad gör man när man Konterar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man när man Konterar?
  2. Hur Konterar man affärshändelser?
  3. Varför används Konteringsstämpel på pappersfakturor?
  4. Vad är en Konteringsstämpel?
  5. Hur används en Konteringsruta?

Vad gör man när man Konterar?

I din bokföring ingår det att kontera dina transaktioner/händelser. Att kontera betyder helt enkelt att du bokför händelsen och skriver ner vad det är som har hänt i din verksamhet. Innan du sätter igång med själva konterandet behöver du välja vilka bokföringskonton du ska använda.

Hur Konterar man affärshändelser?

"Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat."

Varför används Konteringsstämpel på pappersfakturor?

Uppgifterna fylldes i för hand efter att det som skulle konteras hade stämplats. Än idag är det många som använder en konteringsstämpel, inte sällan i kombination med ett bokföringsprogram, för att enkelt kunna se vilka fakturor i pärmen som har bokförts.

Vad är en Konteringsstämpel?

En konteringsstämpel används för att stämpla en mall för konteringen på fakturor och verifikationer. Med konteringen direkt på fakturan blir det otroligt mycket smidigare att se i efterhand hur du har konterat.

Hur används en Konteringsruta?

Fakturan blir en verifikation som, enligt bokföringslagen, ska bokföras. Fakturan stämplas med en konteringsstämpel. På raderna i konteringsrutan anges vilka konton som ska debiteras och krediteras och korrekta belopp för respektive konto. Summan av debet = summan av kredit.