:

Hur kan man få blåmärken?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man få blåmärken?
  2. Kan man få blåmärken av träningsvärk?
  3. Kan män få järnbrist?
  4. Vad är ett blåmärke hos barn?
  5. Kan man oroa sig över blåmärken?
  6. Vad är ett blåmärke på underbenen?

Hur kan man få blåmärken?

Alla människor får blåmärken i samband med små skador. Blåmärken beror på att små blodkärl under huden går sönder så att blod rinner ut i det kringliggande området. Det tar en eller ett par dagar innan blodet sprider sig till huden och ett blåmärke syns.

Kan man få blåmärken av träningsvärk?

Man kan också känna sig öm och stel i musklerna eller lederna. Ibland kan musklerna också svälla upp och man kan känna sig svagare. Ofta kan symptomen pågå i flera dagar men som mest i en vecka. Om muskelfibrerna har brustit och orsakat en muskelbristning kan det också uppstå ett blåmärke på området.

Kan män få järnbrist?

Friska vuxna män får i sig tillräckligt med järn via maten och utvecklar sällan järnbrist. De har tillräckligt med järn i kroppen för flera års behov även om de inte skulle i sig något mer järn alls. Kvinnor förlorar däremot järn ur kroppen i samband med menstruation, graviditet och amning.

Vad är ett blåmärke hos barn?

  • Blåmärken är vanliga, speciellt hos barn som slår sig när de leker. Ett blåmärke innebär att det har blivit en blödning i huden. Det kan göra ont och kännas ömt. Blåmärket kan ändra färg och ibland flytta sig nedåt i huden, till exempel från foten ner mot tårna.

Kan man oroa sig över blåmärken?

  • Blåmärken är i princip ingenting att oroa sig över, men ibland kan det finnas anledning att undersökas av en läkare. Om man lätt får väldigt många blåmärken, om de uppstår utan anledning eller om de märken man har blir större, kan det vara tecken på en bakomliggande sjukdom.

Vad är ett blåmärke på underbenen?

  • Blåmärket kan ändra färg och ibland flytta sig nedåt i huden, till exempel från foten ner mot tårna. Det är vanligt att barn får flera små blåmärken på underbenen efter lek och idrott. Ett blåmärke försvinner oftast av sig självt efter några dagar.