:

Vad är Foderstatsberäkning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Foderstatsberäkning?
  2. Hur räknar man ut kvoten i hö?
  3. Vad är ett bra värde på hö?
  4. Hur mycket protein per dag häst?
  5. Hur mycket protein behöver en häst?
  6. Vad är ett bra hö?

Vad är Foderstatsberäkning?

En foderstatsberäkning behövs för att vara säker på att näringsintaget motsvarar hästens behov, vilket är särskilt viktigt för dräktiga och digivande ston samt unghästar. ... Du kommer kunna se en beräkning som visar om den tilldelade fodergivan stämmer överens med det beräknade behov hästen har.

Hur räknar man ut kvoten i hö?

Det gör man genom att helt enkelt dela mängden smältbart råprotein med omsättbar energi, kvoten du får ut berättar om ditt grovfoder innehåller mycket, lagom eller lite protein. För att räkna ut kvoten i exempelanalysen delar vi det smältbara råproteinet (48 gram) med den omsättbara energin (8,6 MJ).

Vad är ett bra värde på hö?

En tumregel är att ju tidigare du skördar desto högre energi och protein är det i fodret. Olika hästar har olika energi- och proteinbehov och därför är det svårt att ange optimala värden. ... Exempel på ett bra grovfoder för en vuxen häst i normalt arbete kan då vara 8,0-10,0 MJ med 48-60 g smältbart råprotein/kg ts.

Hur mycket protein per dag häst?

Den vuxna hästen behöver 6 gram smältbart råprotein per MJ (g smb rp/MJ) för att täcka underhållsbehovet av protein. Den vuxna hästens krav på proteinkvalitet (dvs fodrets aminosyrasammansättning) är låg. Om vallfodret är proteinrikt kan beräknat proteinbehov överskridas utan att det negativt påverkar hästen.

Hur mycket protein behöver en häst?

Detta dagliga energibehov används också för att räkna ut hästens dagliga behov av protein, som för vuxna hästar är 6 g smältbart råprotein för varje MJ. Behöver den vuxna hästen till exempel 55 MJ per dygn, så behöver den 55 MJ x 6 g smb rp = 330 g smb rp per dygn, för att täcka sitt underhållsbehov.

Vad är ett bra hö?

Exempel på ett bra grovfoder för en vuxen häst i normalt arbete kan då vara 8,0-10,0 MJ med 48-60 g smältbart råprotein/kg ts. Önskat smältbart råprotein räknar du ut genom att multiplicera MJ med den önskade kvoten. Vid energi på 8,0 MJ och önskad kvot på 6 tar du: 8,0 MJ*6=48 g smältbart råprotein.