:

Vad fordras för att överkompensation skall gälla?

Innehållsförteckning:

  1. Vad fordras för att överkompensation skall gälla?
  2. Hur laddar man upp inför ett lopp?
  3. Hur får man pigga ben?
  4. Hur ska man träna intervaller?
  5. Hur länge ska man vila innan ett lopp?
  6. Hur ska man äta inför en halvmara?
  7. Hur kan man få tjockare ben?

Vad fordras för att överkompensation skall gälla?

Övergripande så brukar en formtoppning bestå av en period med högre träningsbelastning (en nedträningsperiod), vilket följs upp av en period med lägre belastning och mer återhämtning (en träningslättnad), med hopp om att en överkompensation (ökad prestationsförmåga) eller superkompensation (betydligt ökande ...

Hur laddar man upp inför ett lopp?

Vid kortare lopp räcker det att ladda med mat som pasta, ris, potatis, bröd och gryn några dagar innan. Medan det vid längre lopp man dessutom bör komma ihåg att dricka mycket vätska. Fyll på med vatten eller sportdrycker under uppladdningen då de binder kolhydraterna och bildar en vätskereserv.

Hur får man pigga ben?

De åtgärder man kan vidta dagen/dagarna efter träning, går ut på att öka blodgenomströmningen i de muskler som behöver återhämtas....Åtgärder dagen/dagarna efter träning

  1. Gång. ...
  2. Jogging + aktiva rörlighetsövningar. ...
  3. Cykling i lugnt tempo. ...
  4. Simning i lugnt tempo. ...
  5. Lätta intervaller.

Hur ska man träna intervaller?

Utförande:

  1. 5 minuters uppvärmning.
  2. 20 minuter där du låter vägen bestämma intensiteten. Växla mellan kort och mellanlånga intervaller, och ha korta och mellanlånga pauser mellan. Låt både intervaller och pauser variera från 20 sekunder till 2 minuter.
  3. 2 minuter lugn nedvarvning i form av jogg eller promenad.

Hur länge ska man vila innan ett lopp?

Ju hårdare man tränat desto längre bör formtoppningsperioden vara. Många gör misstaget att vila sig i form. Det är verkligen ingen bra idé. För de flesta seriösa motionärer som tränar många mil i veckan handlar det om 4–5 dagar upp till max två veckor.

Hur ska man äta inför en halvmara?

Dagarna innan loppet kan du äta som vanligt, förslagsvis med fokus på kolhydratrik kost. Timmarna innan gäller det att planera mer. En tumregel är att se till att äta en normal måltid ca 3–4 timmar innan loppet. Timmen innan kan det också vara bra att stoppa i sig något litet, till exempel en frukt.

Hur kan man få tjockare ben?

Din kropp växer och du behöver energi och i bra och näringsrik form och ät istället ofta och större portioner. Träningsmässigt så tycker jag att du ska testa att börja styrketräna. Stora basövningar som knäböj, utfall, marklyft, höftlyft mm. och var inte rädd för att lasta på lättare vikter.