Vilken svensk drottning grundade det svenska Afrikakompaniet?
Innehållsförteckning:
- Vilken svensk drottning grundade det svenska Afrikakompaniet?
- Vem avskaffade slaveriet i Sverige?
- När köper Sverige en koloni i Ghana?
- Vilka länder har Sverige koloniserat?
- Hur många slavar i Sverige?
- Vilket land avskaffade slaveriet sist?
- När kom slavar till Sverige?
Vilken svensk drottning grundade det svenska Afrikakompaniet?
Svenska Afrikakompaniet Det bildades på initiativ av den till Sverige invandrade nederländaren Louis De Geer, som också stod för den helt övervägande delen av kompaniets kapital. Privilegier för handel på Afrika, Asien och Västindien erhölls 1649 av drottning Christina.
Vem avskaffade slaveriet i Sverige?
Kung Magnus Erikssons domsigill. Kungen förbjöd slaveri i Sverige år 1335.
När köper Sverige en koloni i Ghana?
Kolonin låg vid den västafrikanska sydkusten i nuvarande Ghana, huvudsakligen i och omkring dagens Cape Coast. Cabo Corso köptes 1650 av det Svenska Afrikanska Kompaniet och var i svensk ägo under elva år mellan 16 och 1660-–1663.
Vilka länder har Sverige koloniserat?
Svenska kolonier har utgjorts av fem besittningar varav fyra kortvariga: Nya Sverige, Cabo Corso, Saint-Barthélemy, Guadeloupe och Porto-Novo. Dessa kolonier var belägna i Nordamerika, Afrika och Asien.
Hur många slavar i Sverige?
Han säger att det är svårt att få grepp om hur stor del Sverige hade i slavhandeln, bland annat för att handeln med slavar inte var nationalistisk utan kunde omfatta samarbeten mellan fartyg, kaptener och slavhandlare från olika länder. Vi vet att minst 8 000–12 000 slavar transporterades på svenska fartyg.
Vilket land avskaffade slaveriet sist?
Träldomen förbjöds i svensk lag år 1335 genom Skara stadga. Under 1600- och 1700-talen skaffade sig dock både Danmark och Sverige kolonier i Afrika och Amerika, där slaveri förekom, och där det avskaffades under 1800-talet. Sist upphörde slaveri på svensk mark på den svenska ön Saint-Barthélemy år 1847.
När kom slavar till Sverige?
Från tiden före vikingatiden fram till 1300-talet höll vi slavar som kallades för trälar. Under 1600-talet användes vårt järn inom andra länders slavhandel och så småningom utrustade Louis de Geer slavskepp på uppdrag av drottning Kristina. Under 1600-talet skaffade Sverige sig en afrikansk koloni och ett slavfort där.