:

Hur får man tomater att blomma?

Innehållsförteckning:

 1. Hur får man tomater att blomma?
 2. När kommer tomaterna på plantan?
 3. Hur får jag kraftiga tomatplantor?
 4. Varför blommar inte mina tomater?
 5. När blir tomater färdiga?
 6. Kan man toppa rangliga tomatplantor?
 7. Hur lyckas du med att odla tomater?
 8. Vad kan du göra för att mogna tomaterna i lådan?
 9. Hur ska man odla tomater på friland?
 10. Hur lång tid tar det att skörda tomater?

Hur får man tomater att blomma?

Vi skyndar på pollineringen När våra tomatplantor börjar blomma ser vi till att pollinera dem för hand. Vi tar då en pensel, tops eller fingret och duttar i varje blomma, oavsett om de växer inomhus eller utomhus. Tomater är självpollinerande och det kan räcka med att skaka på plantorna så hamnar pollenet rätt.

När kommer tomaterna på plantan?

Det tar ungefär sex månader från det att du sår frön tills du kan skörda tomater. 1. Sätt frö. Fyll små krukor med jord.

Hur får jag kraftiga tomatplantor?

Plantera med fördel tomatplantorna djupt. Nya rötter bildas från stammen och plantorna blir kraftigare, och plantan initialt kortare. Det går även att toppa plantorna och sedan leda upp två nya skott (eller ta bort den ena, toppen kan sättas som stickling och vips har du en ny planta).

Varför blommar inte mina tomater?

Tomater vill inte ha det för varmt av flera skäl. Temperaturer över 30 grader plus får bladen att krulla ihop sig och hettan kan göra pollenet infertilt. Håll koll och vädra. För mycket fukt är inte heller bra.

När blir tomater färdiga?

Från blomma till frukt ytterligare åtta veckor. Så sådde du dina tomtafrön 1 april så bör de första vara mogna runt 1 augusti om det är en ”normal” sort. Det finns tidigare sorter som bara tar cirka 105 dagar, dvs. 15 veckor, från sådd till mogen frukt, och det finns senare sorter som kan ta upp till 17 veckor på sig.

Kan man toppa rangliga tomatplantor?

Du kan använda toppen av en tomatplanta som en stickling. Klipp av plantan strax nedanför där ett blad växer och ta bort de nedersta bladen innan du planterar den i den nya krukan. Vill du inte klippa av din planta kan du vira stjälken något varv i krukan, förutsatt att den är liten och tillräckligt mjuk.

Hur lyckas du med att odla tomater?

 • Odla tomater: 4 enkla tips för att lyckas. Att odla tomater behöver inte vara särskilt svårt eller ta mycket plats – och du behöver varken växthus eller trädgård. Väljer du kruktomater går det nämligen att odla i fönstret eller på balkongen. Att kunna njuta av en solmogen tomat direkt från plantan är oslagbart!

Vad kan du göra för att mogna tomaterna i lådan?

 • En av kökslådorna kan bli en utmärkt mognadsplats. Lägg tomaterna på en tidning i lådan tillsammans med en mognande banan eller ett äpple. Frukterna avger etylengas som hjälper till att få tomaterna att mogna. Lådan håller kvar gasen samtidigt som det är torrt och varmt där inne.

Hur ska man odla tomater på friland?

 • Tomater som ska odlas på friland planteras med ca 50 cm mellanrum i väldränerad, välgödslad jord. Tillsätt gärna stallgödsel, kompost eller benmjöl. Eftersom tomater är värmeälskare är ett soligt läge skyddat för vinden det bästa alternativet. Stötta plantan ordentligt eftersom den annars lätt bryts av vid kraftig vind.

Hur lång tid tar det att skörda tomater?

 • Sorten och såtid avgör när de mognar. Några är tidigare än andra. Och när du sådde fröerna är en viktig del om när du kan skörda. Tomaternas gyllene tal är åtta (8). Från sådd till blomning tar de flesta sorter åtta veckor på sig. Från blomma till frukt ytterligare åtta veckor.