:

Hur får man bort bets?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man bort bets?
  2. Kan man betsa på lackat trä?
  3. Hur Betsar man trä?
  4. Hur får man bort bets från händerna?
  5. Kan man lacka på bets?
  6. Vad är bäst att Betsa med?

Hur får man bort bets?

Bets suger in i trät, du kommer aldrig kunna få bort det på annan väg än genom mekanisk bearbetning. Med lösningsmedel och dylikt kan du kanske ljusa upp det lite, men slipning och ganska djupt är det som gäller för betsat trä.

Kan man betsa på lackat trä?

Tidigare målad eller lackad yta i bra skick: Slipa lätt med 240 korns slippapper, detta gör att bets och lack fäster bättre. Avlägsna allt slipdamm när slipningen är klar med en trasa som är fuktad med vatten och låt ytan torka.

Hur Betsar man trä?

Rör om betsen noga från botten innan du börjar. Stryk på träbets med en planstrykare, pensel eller svamp i träets hela längdriktning. Gnid in betsen med ett torrt papper eller svamp tills ytan är nästan torr. Vill du betsa flera gånger, för starkare kulör, bör betsen torka i 2 timmar innan du stryker på nästa lager.

Hur får man bort bets från händerna?

Betsfläckar kan vara svåra att få bort med vanlig tvål. Prova med diskmedel, det löser oftast fläckar bättre än tvål och är skonsamt mot händerna. Om fläckarna fastnat ordentligt behöver du en effektivare rengöring som mer eller mindre bleker bort missfärgningarna. Det finns fler alternativ att köpa i färgfackhandeln.

Kan man lacka på bets?

Betsa och lacka Betsade ytor som utsätts för mycket slitage bör även lackas. Den betsade ytan måste torka minst sex timmar innan du lackar, följ de rekommenderade torktiderna på burken. Prova alltid lacken på en mindre synlig del först, innan du lackar hela ytan.

Vad är bäst att Betsa med?

Betsen tränger lättare in i träet när du använder en del T-sprit. Spriten gör även att träfiberresningen blir något mindre. Vattenbaserad bets finns att köpa färdigblandad eller i pulverform som du blandar själv. Lackbets är en kombination av den vanliga betsen och en tillsats med klarlack.