:

Hur får man 2 5 merit?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man 2 5 merit?
  2. Vilka ämnen kan man få meritpoäng för?
  3. Vilka individuella val ger meritpoäng?
  4. Vilka ämnen läser man i högskolan?
  5. Vad finns det för individuella val?

Hur får man 2 5 merit?

Du kan maximalt få 2,5 meritpoäng. Basårsstudier och studier på folkhögskola kan ge behörighet men inte meritpoäng. Utökade kurser kan också ge meritpoäng och betyget räknas då med i jämförelsetalet. Om du kompletterar med meritkurser i efterhand gäller samma regler.

Vilka ämnen kan man få meritpoäng för?

Meritvärdet = jämförelsetal + meritpoäng Kurser i moderna språk, matematik och engelska kan ge meritpoäng och kallas meritkurser. För att en kurs ska ge meritpoäng måste man ha lägst betyg E i kursen. Kurser som krävs för särskild behörighet ger inte meritpoäng.

Vilka individuella val ger meritpoäng?

Det finns vissa kurser som ger meritpoäng och som man kan lägga till som tex. individuella val. Dessa kurser är engelska 7, vissa kurser i moderna språk och vissa matte kurser. För att få meritpoäng krävs att du har minst ett godkänt betyg i kursen och kurser som krävs för behörighet ger inte meritpoäng.

Vilka ämnen läser man i högskolan?

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har: Godkänt i minst 22 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Vad finns det för individuella val?

Individuellt val Inom det individuella valet väljer du själv vilka kurser du vill läsa. Fråga skolan vilka kurser de erbjuder att välja mellan. På yrkesprogrammen ska skolan erbjuda kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Estetiska kurser och kurser i idrott och hälsa ska alltid erbjudas på alla program.