:

Kan jag smitta min partner med HPV?

Innehållsförteckning:

  1. Kan jag smitta min partner med HPV?
  2. Hur får man bort HPV-virus?
  3. Varför läker inte HPV-virus ut?
  4. Hur lång tid tar det att läka HPV virus?
  5. Hur lång tid tar det för HPV att bli cellförändringar?

Kan jag smitta min partner med HPV?

HPV kan smitta genom alla typer av sex, mellan man och kvinna, mellan kvinnor och mellan män. HPV smittar vid penetrerande sex, vid smeksex och vid andra typer av sex. Du som inte har en fast partner bör, precis som alla andra, se till att nya manliga partners använder kondom.

Hur får man bort HPV-virus?

Behandling vid HPV Det finns ingen behandling mot virusinfektionen. Oftast läker den av sig själv. Det kan ta tid, ofta omkring ett år. De flesta vårtor eller infektioner försvinner av sig själv utan någon behandling.

Varför läker inte HPV-virus ut?

Det är också möjligt att rökning och alkoholkonsumtion, som tidigare var vanligare hos män, ökar risken för att HPV-infektionen inte läker ut. Det är också möjligt att män tidigare har haft fler partners än kvinnor och därmed har utsatt sig för större risk att smittas.

Hur lång tid tar det att läka HPV virus?

Man kan ha fått HPV-smitta nyligen, för flera månader, eller till och med flera år sedan – det är omöjligt att fastställa exakt tidpunkt. Det är okänt hur länge viruset kan ligga vilande i kroppen.

Hur lång tid tar det för HPV att bli cellförändringar?

Så uppstår cellförändringar i livmoderhalsen Har man cellförändringar i livmoderhalsen beror det på att man vid något tillfälle blivit smittad av HPV när man haft sex. Sedan tar det lång tid, cirka 10–15 år, innan cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer.