:

Vad händer med satelliterna?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med satelliterna?
  2. Vad är viktigt för att satelliterna ska komma tillräckligt långt ut i rymden?
  3. Vad händer med rymdskrot?
  4. Hur många satelliter finns det?
  5. Hur mycket skräp finns det i rymden?

Vad händer med satelliterna?

Satelliten börjar då cirkulera runt jorden. Egentligen kan man säga att satelliten hela tiden faller men räddas kvar av sin rörelse. ... Hur snabbt en satellit färdas beror på hur nära jorden den ligger. Ju närmare jorden den cirkulerar desto fortare måste den färdas för att inte dras ner av jordens dragningskraft.

Vad är viktigt för att satelliterna ska komma tillräckligt långt ut i rymden?

För att kunna lämna jordens omloppsbana krävs det jättemycket energi – och det finns oftast inte tillräckligt mycket bränsle kvar till det när satelliten ska sluta användas.

Vad händer med rymdskrot?

Vid kollision kan rymdskrot skada befintliga satelliter och rymdstationer. Det kan också skada astronauter på rymdpromenad och försvåra deras arbete i rymden. Även för samtida och framtida uppskjutningar utgör rymdskrotet en risk.

Hur många satelliter finns det?

Det finns tusentals satelliter som kretsar runt jorden. Sedan 1957 har vi människor skjutit upp nästan 6 000 satelliter.

Hur mycket skräp finns det i rymden?

Minst 700 000 rymdskrotsdelar kretsar kring jorden, i en hastighet av 28 000 kilometer i timmen. Till detta antal ska även adderas de allra minsta fragmenten. Forskarna räknar med (2013) drygt 170 miljoner partiklar som är mindre än 1 centimeter, 670 000 som är 1–10 centimeter och 29 000 som är större än 10 centimeter.