:

När börjar Alzheimer?

Innehållsförteckning:

  1. När börjar Alzheimer?
  2. Hur många familjer har ärftlig Alzheimer?
  3. Vad är symtom vid Alzheimers sjukdom?
  4. Vilka är riskfaktorerna för Alzheimers sjukdom?
  5. Varför går det inte att bota Alzheimers sjukdom?

När börjar Alzheimer?

Gemensamt är att de alla innebär problem med minnesfunktionerna. I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom. De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet. Sjukdomen kan även uppträda tidigt, mellan 35 och 65 års ålder, men är vanligast efter 65 år.

Hur många familjer har ärftlig Alzheimer?

  • De familjära fallen är relaterade till ärftlighet och har en tidig debut, medan de sporadiska framför allt förekommer i hög ålder. Ungefär hälften av tidigt debuterande Alzheimers sjukdom har den familjära formen. I Sverige känner vi idag till cirka 10 familjer med ärftlig alzheimer.

Vad är symtom vid Alzheimers sjukdom?

  • Alzheimers sjukdom – Symtom. Det vanligaste symtomet vid Alzheimers sjukdom är att man har svårt att minnas det som skett nyligen. Förutom minnesstörningar får personen svårt att uttrycka sig i tal och skrift, sämre lokalsinne och svårare att utföra ändamålsenliga kroppsrörelser. Omdömet och koncentrationsförmågan försämras.

Vilka är riskfaktorerna för Alzheimers sjukdom?

  • Orsaker och risker Ett stort antal riskfaktorer för Alzheimers sjukdom har kartlagts i olika studier. De mest etablerade riskfaktorerna är hög ålder, högt blodtryck, speciella arvsanlag och Downs syndrom samt att man har nära släktingar med demens.

Varför går det inte att bota Alzheimers sjukdom?

  • Alzheimers sjukdom går idag inte att bota. Det går dock att lindra symtomen med mediciner som förstärker signalsystem som skadats i hjärnan. Medicineringen kan förbättra koncentrationsförmågan, minnet och språket under en begränsad tid.